Skotové u stolu

Ve Skotsku jsou zvlášť populární šťavnaté bifteky ze skotu druhu aberdeen angus. Nenáročné ovce jsou k vidění skoro všude. Skotové se nevyhýbají konzumaci skopového, na rozdíl od Angličanů, kteří kupují pouze jehněčí.
Ryby
Jediným ústupkem zdravé výživě je konzumace ryb. Losos byl v minulosti dokonce tak hojný, že sluhové měli v pracovní smlouvě odstavec, kde si vymínili, že budou jíst lososa maximálně třikrát týdně. Dnes je však losos ve skotských řekách dost vzácný a rybářský lístek na lososových řekách stojí v sezóně pěkné peníze. Kromě tradičního říčního a mořského rybolovu se stále více loví ryby uměle odchované na rybích sádkách, zřizovaných na skotských jezerech. Chovají se tam především lososi a pstruzi (jejich maso se prý pozná podle toho, že je na rozdíl od „divokých“ exemplářů růžovější). Finančně zajímavé jsou také umělé chovy ústřic a škeblí v drátěných klecích, uložených na mělkých podmořských lavicích. A snad nikde jinde nenajdete tolik udíren ryb jako ve Skotsku – tento způsob konzervace vychází z norské tradice. Jako palivové dříví se v udírnách používají vyřazené sudy od whisky. Uzený losos je drahá a vyhledávaná lahůdka po celém světě a jeho export přispívá každoročně skotskému hospodářství slušnou sumou. Jako všude na britských ostrovech, také ve Skotsku existují četné obchůdky, kde se prodává ryba s hranolky – fish and chips. K ochucení se však používá hlavně sladový ocet a hodně soli.
Ovesné vločky
Kromě masa se na skotském jídelníčku také hojně vyskytují obiloviny. V zemi se pěstuje mnohem více ovsa než pšenice a tradiční ovesné vločky se přidávají takřka do všeho. V jistém smyslu nahrazují středoevropskou mouku. Ovesná kaše porridge je základem skotské snídaně a někdy je ještě říznuta přídavkem whisky. Slané sušenky z ovesných vloček oatcakes jsou oblíbenou alternativou chleba. Jako příloha se k masu někdy podává skirlie, což je osmažená směs ovesných vloček a cibule, navíc okořeněná mateřídouškou, která roste divoce skoro na každé mezi.
Haggis
Přídavek ovesných vloček je nezbytný také pro nejcharakterističtější skotský pokrm: haggis. Základem této poněkud zvláštní pochoutky je ovčí žaludek naditý kořeněnými ovčími vnitřnostmi, hlavně játry, smíchanými s ovesnými vločkami a cibulí. Podává se s tuřínovou kaší a rozmačkanými brambory, zapíjí se nezbytnou whisky. Oblíbená haggis je symbolem Skotska stejně jako skotská sukně a dudy. Každoročně se 25. ledna slaví Burnsův večer, tzv. Burns‘ Night, což jsou narozeniny národního básníka Roberta Burnse, který napsal po celém Skotsku populární Ódu na haggis. V tento den se tradičně podává haggis nejen ve Skotsku, ale i v mnoha anglických rodinách. Deklamace Burnsovy básně napsané ve starobylém jazyce patří ke zvyklostem večera. Když se sejde větší společnost, haggis je přinesena na stůl za zvuku dud a musí být rituálně rozkrojena v příslušném dramatickém okamžiku ódy…

Úplné znění článku naleznete v časopise Země světa č. 1/2003

Další informace o Velké Británii naleznet zde: http://www.sopka.cz