Temně zelené zlato a jableční muži

Ať už na louce, na statku, v šenku nebo v tradičním hostinci, vždy a všude polaskají vaše chuťové pohárky regionální produkty. Nejchutnější a nejznámější štýrské lahůdky se rodí především na slunném úrodném zvlněném jihu, ale také na východě země. Nejznámějším vyslancem štýrské gastronomie je bezkonkurenčně dýně. Oranžově žluté, až do červena zbarvené baculky rostou všude, kam oko dohlédne. Místní je umějí připravit na stovky chutných způsobů, dělají z nich polévky, moučníky či přílohy, ale především z dýňových jader lisují olej nezaměnitelné chuti. Je temně zelený, aromatický, s jemným ořechovým chuťovým zakončením a blahodárným účinkem na organismus, zejména na srdce, cévy, prostatu, močový měchýř a hladinu cholesterolu. Toto tekuté zlato si vychutnáte jak v salátu, tak i na kousku chleba, který do něj jednoduše namočíte.
Nejenom jako předkrm si dopřejte oblíbený „trojboj“ servírovaný vesměs na dřevěném prkýnku – sýry, špek a šunku. Jeho součástí bývá i okurka či hrozen vína, který ale oceníte především v tekutém skupenství. Štýrsko je se svými vinicemi, které se táhnou do výšky 700 m n. m. a zabírají bezmála 4000 ha, druhým největším vinařským regionem Rakouska po oblasti Weinland (Dolní Rakousko, Burgenland a Vídeň). Pěstování vinné révy má také své muzeum na zámku Obergamlitz…

Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa č. 9/2016

Shopping Cart