Tradice

Slovinskou pohostinnost a gastronomii nejlépe prověříte mimo hlavní město, při návštěvě festivalů nebo při rodinných obědech. V Lublani najdete sice několik restaurací pyšnících se jídelním lístkem s tradiční slovinskou kuchyní, jako je např. proslulý Sokol, ale guláš, klobásy, plněné knedlíky, jelita, vepřové se zelím nebo štrůdl našince příliš neohromí. Místní speciality v sobě mísí vlivy středomořské, alpské a panonské kuchyně. Chcete-li skutečně ochutnat něco tradičního, opusťte Lublaň a vydejte se na venkov, do zapadlých vísek. Téměř každý region se má čím pochlubit. Sýr z Tolminu nebo Nanosu, med z Kočevje, istrijský olivový olej nebo kranjská klobása tvoří pravidelnou součást místních pokrmů…

 

Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa č. 7/2008

Další informace o Slovinsku naleznet zde: www.sopka.cz

Shopping Cart