Lotrinský slaný koláč quiche

Kuchyně a víno

Alsaská kuchyně
Cesta po Alsasku a Lotrinsku se může snadno proměnit v zážitkovou gastronomickou tour od speciality ke specialitě, které lze zapít skvělými víny.

K nejtypičtějším alsaským pokrmům patří choucroute garnie (alsasky sürkrüt, doslova „obložené zelí“), kysané bílé zelí dušené s ryzlinkem, někdy ochucené skleničkou kirsch (třešňové pálenky) a podávané s různými druhy klobásek, uzeným masem či slaninou a často také s vařeným bramborem, případně ve variantě de la mer s rybami a mořskými plody. Výraz à lʼAlsacienne na francouzských jídelníčcích vždy naznačuje, že součástí takového pokrmu bude kysané zelí. Na přípravu kysaného zelí existuje v Alsasku mnoho různých receptů. Podle toho nejjednoduššího se zelí musí pečlivě nakrájet a ochucené trochou jalovce nechat týden kvasit. Pak už se může dusit společně se slaninou a podávat s bramborami.

Choucroute garnie
Choucroute garnie

Další specialitou je tarte flambée neboli flammekueche (v Lotrinsku flammkuche), jakási alsaská pizza, kterou tvoří velmi tenký, do křupava upečený plát těsta potřený vrstvou crème fraîche (zakysané smetany) a pokrytý nudličkami či kostičkami slaniny a kolečky cibule. K velmi typickým pokrmům patří i baeckeoffe, pomalu dušená směs hovězího, jehněčího a vepřového masa s bramborami, případně i pórkem, mrkví nebo zelím, ochucená kuličkami jalovce, často i česnekem, tymiánem nebo majoránkou, to vše zalité pořádnou dávkou bílého alsaského vína. Známý francouzský kohout na víně má svou alsaskou variantu coby coq au Riesling – na sádle a ryzlinku dušené kuře s houbami, česnekem a slaninou.

Důležitou součástí alsaské kuchyně jsou i kachny, husy, bažanti a další zvěřina. Na mnoho způsobů, nejčastěji na ryzlinku, se připravují sladkovodní ryby, raci nebo žabí stehýnka. Z Alsaska pocházejí také slavná foie gras („tučná játra“) z nuceně krmených hus a kachen, často servírovaná v podobě pěny či paštiky.

Zmrzlinový gugelhgupf se šlehačkou
Zmrzlinový gugelhgupf se šlehačkou

Jako příloha se často využívají spaetzle – vaječné těstoviny nejčastěji v podobě malých noků. Sladké pokrmy reprezentuje například dampfnüdle, kynutý kulovitý knedlík, který se na pánvi pod pokličkou lehce opéká a zároveň vaří v páře, obalený zkaramelizovaným cukrem a posypaný skořicí. Výborný je i s vanilkovou zmrzlinou, ale může se připravit i na nejrůznější slané způsoby. Oblíbeným sladkým pečivem je také gugelhupf neboli naše bábovka, v typickém tvaru koruny, s těstem ochuceným sultánkami a někdy také kapkou třešňové pálenky či rumu, navrchu ozdobená mandlemi. K dalším sladkým hříchům patří švestkový koláč (tarte aux quetsches, v Alsasku zvaný zwatchgawaya a v Lotrinsku quetschekuche či quetschenfloos).

Nejznámější lotrinskou specialitou je bezesporu okrouhlý slaný koláč quiche se svými nespočetnými variantami, z nichž mnohé existují už od středověku. Pravý quiche lorraine obsahuje slaninu, vejce a smetanu. Je jedním z nejoblíbenějších pokrmů nejen ve Francii, podává se nejlépe teplý se zeleným salátem a v Lotrinsku často s vínem Vin Gris des Côtes de Toul.

Alsaský vánoční chlebíček se sušeným ovocem a ořechy
Alsaský vánoční chlebíček se sušeným ovocem a ořechy

Další specialitou lotrinské kuchyně je pâté lorrain (telecí a vepřové maso na bílém víně v křupavém těstě), za ochutnání stojí také uzenářská specialita andouille – klobása z drštěk.

V regionu se vyrábějí také chutné sýry. Mezi ty nejznámější patří Munster Géromé Fermier, vyráběný z kravského mléka v okolí Ballon dʼAlsace. Malé okrouhlé sýry zrají 8–10 týdnů, navzdory intenzivní vůni mají jemnou chuť. V Lotrinsku se tento sýr ochucuje kmínem. Dalšími známými lotrinskými sýry jsou Vacherin a Brouèr, Carré de l’Est a Brie de Meaux.

Tarte flambée ve sladké variantě s jablky a skořicovým cukrem
Tarte flambée ve sladké variantě s jablky a skořicovým cukrem

Skutečnou chloubou Lotrinska jsou žluté sladké mirabelky, příbuzné švestek. Lotrinské mirabelky (mirabelles de Lorraine) je od roku 1996 v EU chráněné zeměpisné označení. Mirabelky se konzumují jako čerstvé ovoce, v koláčích, marmeládách, cukrovinkách, jejich tekutou podobu ztělesňuje digestiv Eau de Vie de Mirabelle či mirabelkový likér, který v kombinaci s šumivým vínem (crémant) tvoří aperitiv Kir Lorraine. V regionu roste přibližně 250 000 mirabelkových stromů, takže je z čeho vybírat. Všemožné informace o mirabelkách, jejich pěstování a využití, nabízí Maison de la Mirabelle v Rozelieures.

Lotrinsko má dlouhou tradici pivovarnictví. V regionu se v minulosti vařilo mnoho známých a oblíbených francouzských piv. Většina tradičních pivovarů však již zanikla. Ve Stenay existuje Evropské muzeum piva.

Lahve typických alsaských vín - Pinot noir, Sylvaner, Riesling, Pinot gris a Gewürztraminer
To nejlepší a nejtypičtější z alsaských vinic: Pinot noir, Sylvaner, Riesling, Pinot gris a Gewürztraminer

Od Rieslingu po Edelzwicker
Alsaská vinařská oblast na východní straně Vogéz v nadmořské výšce 200–400 m nepatří svou rozlohou necelých 16 000 ha k největším, ale zcela jistě je jednou z nejmalebnějších. Francouzsko-německé kulturní dědictví se odráží také ve víně a vinařské kultuře. Na rozdíl od ostatních francouzských vinařských oblastí nejsou v Alsasku vína pojmenována podle terroiru, ale podobně jako v Německu podle odrůdy. V Alsasku se pěstují převážně bílé odrůdy, hlavní jsou Riesling (Ryzlink rýnský), Gewürztraminer (Tramín), Pinot blanc (Rulandské bílé), Pinot gris (Rulamdské šedé), Sylvaner (Sylvánské zelené) a Muscat dʼAlsace (Muškát), jedinou modrou odrůdou je Pinot noir (Rulandské modré). Vína AOC Alsace, která nesou na etiketě název odrůdy, jsou vyrobena výhradně z ní. Pokud odrůda uvedena není, jde o směs více odrůd, která se někdy označuje jako Edelzwicker („ušlechtilá směs“). Známá jsou i šumivá vína Crémant d’Alsace vyráběná tradiční metodou (sekundární kvašení v láhvi) z jedné nebo několika odrůd, nejčastěji z Rulandského bílého. Existuje rovněž apelace Alsace Grand Cru, v níž najdeme špičková vína, u nichž se výrazně projevuje jejich terroir. Pro Alsasko je typická mimořádně rozmanitá mozaika půd: jíly, vápence a slíny se prolínají s žulou, rulou, břidlicí či dokonce sopečnými horninami. Většina z vinařských obcí leží na čtyřech nebo pěti různých vrstvách. Proto bylo vymezeno 51 poloh, které byly zahrnuty do apelace Alsace Grand Cru. Přípustné jsou v této apelaci jen čtyři odrůdy – Ryzlink rýnský, Tramín, Muškát a Rulandské šedé.  Ročně se těchto vín vyrobí asi 45 000 hl, což představuje pouhá 4 % všech alsaských vín.

Vinice s kostelíkem Saint Jacques-le-Major ve vesnici Hunawihr
Vinice s kostelíkem Saint Jacques-le-Major ve vesnici Hunawihr

Lotrinská vinařská oblast je maličká – pouhých 251 ha a roční produkce 9300 hl. Nejznámější lotrinská vína pocházejí z okolí Toulu a z vinic na svazích nad Moselou a Mázou. Jedinečné je Lotrinsko tím, že se tam vyrábí vin gris („šedé víno“) z modré odrůdy Gamay.

Další články z vydání o Alsasku a Lotrinsku zde

Kuchyně a víno Alsaska a Lotrinska