Porce chutných pokrmů si můžete vlastnoručně nabírat u samoobslužných pultů. Šťavnaté kousky nejrůznějších druhů masa vám kuchaři připraví přímo před očima, stačí na vybranou pečínku jen ukázat a v mžiku skončí na vašem talíři. Výběr z bezpočtu příloh, polévek, předkrmů, moučníků či salátů je samozřejmostí. O širokém sortimentu nápojů, mezi kterými dominují především vyhlášené tuzemské pivní značky, ani nemluvím. Pokladní při placení zkušeným okem obhlédne váš tác a s příjemným úsměvem na vás „vysype“ výslednou sumu, která i v případě přeplněného podnosu nepřevyšuje cenu oběda ve slušné české restauraci. Stačí se jen posadit a lukulské hody mohou začít…
Základem všech jídel je lotyšská kuchyně, která se podle odborníků v mnohém podobá české. Výjimkou ale nejsou ani variace mezinárodních receptů. Rozšířený je podobně jako v Litvě tvaroh a sýr, časté jsou brambory, příznačná je i zelenina, nejčastěji nakládaná. Chybět nemohou stejně jako v ostatních pobaltských státech ryby, především uzené. Zejména na pobřeží nelze odolat pestré nabídce místních rybářů, kteří prodávají celou řadu druhů – okounem počínaje, přes úhoře a mořským koníkem konče…
Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa č. 1/2006
Další informace o Pobaltí naleznet zde: http://www.sopka.cz
Jitka Porupková