I v poušti může padat sníh

K jménu amerického státu Kalifornie se často přidává – a nepochybuji, že oprávněně – přívlastek slunná. Platí to určitě po většinu roku, ale zřejmě nikoli pro únor. Zejména druhý měsíc roku 2000 byl v západní části Spojených států spíše deštivý než slunečný. Los Angeles, největší městská aglomerace v Kalifornii, se sice utápí v dešti a hlavně ve smogu, ale snad by neměl být problém před nepřízní počasí ujet. Vždyť na americké poměry vzdálenost  „pouhých“ tří hodin jízdy autem k jednomu z nejsušších míst v Kalifornii, poušti zvané Joshua Tree National Park, není žádný problém.

Počasí však na přívlastky nic nedá, takže cestou z L.A. se vystřídalo sluníčko s deštěm i kroupami. „Pracuji tu již od roku 1981, ale takové počasí jsem ještě nezažila,“ říkala pokladní v poslední benzinové pumpě  před vjezdem do pouště. V návštěvnickém centru pouštního parku mne sice zaujal pohled zasněžených juk, ale řekl jsem si, že si jej koupím až při odjezdu. Ani zdejší prodavačka netušila, kdy byl snímek pořízen….

Ale ani já jsem netušil, že by se v poušti (!) mohl změnit déšť ve sněžení. Ještě, že ani zde neopomněli Američané vybudovat kvalitní asfaltové silnice… Jinak by asi průjezd touto pouští při hustém sněžení nebyl možný. Husté mraky zakrývají nejen obzor, ale i blízké okolí, přesto lze občas vidět bizardní skalní útvary, které příroda tvarovala tisíce let.

Jak si můžeme přečíst v mnohých publikací – a říkají to i šťastnější očití svědkové – jukovou poušť obývají například kojoti či rysi. Právě na pozorování kojotů se do tohoto národního parku vypravují často celé americké rodinky. Síť silnic protkávajících park jim to dokonale umožňuje.

A při lepším počasí  tu je možné spatřit také třeba orla či skákající tarbíkomyši a dokonce i jeden druh chřestýše. Pouštní fauna však zcela zřejmě nemá sníh ráda, naprosto se před lidmi, kteří i ve sněhové vánici byli ochotni projíždět pouští, rozhodla ukrýt. Jen flóra na sebe nechala mlčky a trpělivě padat sněhovou pokrývku. Celkem tu roste přes sedm set rostlin, žije 41 savců a 240 druhů ptáků.  Na poušť docela dost…

V únoru však jen občas zpoza mraků vykukují okolní hory, takže je jen stěží možné si uvědomit, že se nacházíme někde uprostřed mezi Mojavskou a Coloradskou pouští. A jen něco přes hodinu jízdy autem od lázeňského města Palm Springs, které je však mnohem nudnější než veškeré pouště. Ostatně ani vzdálenější Los Angeles nemá k nudě daleko. Odmyslíme-li si kýčovitý Holywood, neposkytuje tato několik stovek kilometrů rozlehlá aglomerace nic zajímavého. Snad kromě Gettyho muzea a „místní“ galerie proslulé pod zkratkou LACMA. Nemůžeme se proto divit, že žárliví obyvatelé daleko krásnějšího San Franciska o Los Angeles říkají, že to je „pouze 23 předměstí, které zoufale hledají své centrum“…

Vraťme se proto raději do pouště, která byla nazvána, podle jedné ze svých nejcharakterističtějších rostlin, Joshuovou. „Vousaté“ juky (Yucca brevifilia), liliovité rostliny z nichž některé se pěstují i v našich zahradách, prý tohoto biblického hrdinu připomínají. Na rozdíl od Los Angeles si poušť na nic nehraje, ostatně ani nemusí!

Národním parkem, či jak jej nazývají vzletně sami Američané „monumentem“, byla tato poušť o rozloze 4121 km2 prohlášena již v roce 1936. Zákonem z roku 1994 je však přísně chráněno jen 234 tisíc akrů. Přestože průměrná nadmořská výška je tu 900 metrů, podle nedalekých majestátních horských útvarů lze upadnout v klam, že se nacházíme alespoň o tisíc metrů výše… Jen skutečnost, že je tu možné bez problémů dýchat nás vrací zpátky na zem, přesněji řečeno na poušť. Ovšem v tomto případě na poušť velmi neobvyklou, pocukrovanou zcela ojediněle sněhovými vločkami. Takže lze vzít za vděk americký způsob turistiky. Jen na chvíli vyběhnout z auta, pořídit několik fotografií a hned zase zpátky do tepla…

Na zpáteční cestě do Los Angeles již neprší, dokonce občas vysvitne slunce… Zasněžená poušť se téměř zdá být pouhým snem. Připomínají ji však podél silnice četné krámky nabízející nejroztodivnější druhy rostlin pocházejících zcela zaručeně právě z Joshua Tree National Park.

Pohled zasněžené pouště jsem nakonec při odjezdu z Joshua Tree National Park  nekoupil. Pořídil jsem totiž mnoho jiných záběrů této části Kalifornie pod sněhem….