Bar v Murcii

Murcijská kuchyně

Káva, která může fungovat jako digestiv, námořník a námořnice, dezert z listů, co se nejí, zelenina na všechny způsoby i rýže s chutí moře – murcijská kuchyně je plná překvapení.

Povídání o jídle tentokrát začneme u kávy. Není to obvyklé, protože kávu si obvykle dáváme po jídle, ale v případě Regionu Murcie, a speciálně v Cartageně, jde o velmi specifickou kávu. Je v ní poměrně hodně alkoholu. Vysvětlení, jak její složení a název vznikly, má různé verze. Nejpravděpodobnější je ta, která tvrdí, že Cartagena byla jedním z hlavních přístavů pro lodě z Asie, a byli to právě námořníci, kteří chtěli na pevnině pít stejnou kávu jako na lodi. Tedy s kondenzovaným mlékem, jež bylo možné udržet v dobrém stavu i při dlouhých plavbách a navíc dodávalo kávě sladký nádech. Do kávy s mlékem se přidával alkohol, který byl na lodi k dispozici ve velkém množství, obvykle likér, který k vlastní síle kofeinu přidával účinek zahřátí těla. Směs kávy s mlékem a likérem se míchala skořicovou tyčinkou, protože to byl jeden z produktů, které se na lodích dovážely právě do Cartageny. Když místní viděli, jakým způsobem námořníci pijí kávu, chtěli ji ochutnat a žádali stejnou, jakou pili „ti z Asie“. A tak vnikl název café asiático. Podává se ve speciálních skleničkách s užší spodní částí, jejichž tvar ukazuje poměr jednotlivých ingrediencí, kterými jsou kondenzované mléko, káva, brandy, Likér 43, skořice a citronová kůra. Likér 43 je specialita vyráběná v Cartageně. Obsahuje 43 ingrediencí, mezi nimi i vanilku, ty ostatní zůstávají tajemstvím.

Murcijská kuchyně - tradiční kávový nápoj café asiático
Café asiático

Výhodou Murcie je, že většinu jejího území tvoří úrodná vega a pěstuje se zde skoro všechna zelenina.  A díky tomu takové tapas, jako mají tady, jinde ve Španělsku nenajdete. Co vám například říkají názvy tapas jako marinero, marinera nebo bicicleta? Námořník, námořnice a bicykl. Pokud si něco takového objednáte, předloží vám tenké deseticentimetrové preclíky stočené do tvaru slzy. Marinera je nazdobená salátem z vařených brambor, oliv, tuňáka, octa a majonézy, překrytým ančovičkou neboli sardelí. Marinero má stejnou dávku salátu, ale je překrytý boquerónem, což je také sardel, ale naložená v octě, zatímco marinera v oleji a soli. A k těmto dvěma jednohubkám, které vás zasytí na celý večer, patří jejich třetí verze, bicicleta. To je preclík stočený do tvaru kola, se stejným salátem, ale bez sardele.

Murcia - typické jídlo marinera
Marinera

Další zvláštností jsou paparajotes, dezerty z listů citroníků, kterých tu v údolí Ricote rostou tisíce. Omyté a osušené listy se obalí v těstíčku z mouky, vajíčka a nastrouhané citronové kůry a osmaží na prudkém oleji. Pak se posypou skořicí a cukrem. Ať vás nenapadne polykat list. Ten se nejí, jen se v ústech vychutná jemné těstíčko s vůní citronu.

Nejvyhlášenějším moučníkem Murcie je tarta de abuela, babiččin dort. Nosí se jako dárek k narozeninám. A protože Murcie je kraj vonící po citronech, ani tomuto dortu nechybí chuť citronové kůry. Složení je jednoduché, pouze piškoty, žloutkový krém, čokoláda, mléko a cukr.

Už jsme si dali kávu, tapas i dezert, a co tedy konečně hlavní jídlo? Nadešla chvíle pozvat vás na zarangollo, které můžete jíst jako předkrm nebo hlavní jídlo. Skládá se z cuket, cibule, lilku, brambor a aromatických bylin. Vše se osmaží na pánvi s olivovým olejem a poté se přidá rozšlehané vejce. Pozor, není to české lečo, protože neobsahuje žádné papriky ani rajčata.

Murcia - typické jídlo zarangollo
Zarangollo

Tradičním jídlem v obyčejných restauracích jsou dušené luštěniny michirones. Nejde o nic jiného než o velké fazole s tlustou slupkou. Vaří se v hrnci s kousky vepřového choriza, slaniny, šunky od kosti a libové slaniny. Výsledný pokrm se dochucuje česnekem, bobkovým listem, solí, pepřem a chilli. Jak už to u nejoblíbenějších pokrmů bývá, na různých místech existují různé verze. Například v Cartageně se do michirones přidávají brambory.

Murcia - typické jídlo michirones
Michirones

Zcela pochopitelně se v tomto kraji jí pokrmy z rýže. Ale ne z ledajaké. Rýže odrůdy Bomba, která se pěstuje kolem Calasparry, se používá do nejvybranějších pokrmů. Absorbuje totiž více vývaru. Pěstuje se v nadmořské výšce kolem 450 metrů a dozrává později než jiné odrůdy. Právě tato rýže se používá pro přípravu caldero del Mar Menor. Název je odvozen od nádoby, ve které se vaří, což je litinový hrnec užívaný rybáři. Tradičně se používal zavěšený na konstrukci ze tří nahoře svázaných rákosů a umístěný nad ohněm rozdělaným na pláži. K přípravě vývaru se používají různé druhy ryb, včetně těch, které se později vyřadí. Rýže má zvláštní načervenalou barvu díky sladké sušené paprice ñora, která se přidává do vývaru, v němž se připravuje rýže. A přidat je třeba ještě jednu ingredienci, česnekovou majonézu aioli, která se přimíchává do hotové rýže. Opravdu zvláštní, ale velmi chutná kombinace.

Pokud si budete chtít odvést domů gastronomický dárek, určitě si kupte skvělou uzenou papriku La Vera nebo klobásku z murcijského prasátka chato murciano vyznačujícího se krátkým čenichem a extrémně jemným masem.

Vinice v údolí svatého Jakuba (Camino de Santiago) v Murcii
Vinice v údolí svatého Jakuba (Camino de Santiago)

Murcie se pyšní existencí hned tří různých označení původu vín (D.O.). Typickou odrůdou ve všech oblastech je modrý Monastrell, zejména ve Francii známý též jako Mourvèdre. Nejznámější murcijská vína pocházejí z D.O. Jumilla na jihu regionu. Výrazný středomořský vliv tam dává vzniknout hladkým a vyváženým vínům. Zvláštností vín z D.O. Yecla je to, že vinice se tam vesměs nacházejí v nadmořské výšce kolem 800 m, na vápenité a velmi kamenité půdě. Co je nepříjemné pro chůzi, je ideální pro vinnou révu, protože tato drsnost ji nutí vytěžit ze země všechny minerály. I v D.O. Bullas jsou vinice poměrně vysoko položené, sevřené mezi kopci, v místech s náhlými poryvy studeného větru a možnými mrazy v zimě. Ale třeba ekologické víno z rodinného vinařství Balcona vás překvapí zvláštní lidskou jiskřivostí, která zahřeje u srdce. Možná je to tím, že nese stopy všech generací.

Murcijská kuchyně