Jižní část departementu Drôme se výmluvně označuje jako Drôme Provençale a samotnému Nyonsu se přezdívá „malá Nice“, právě kvůli klimatu, slunci a vůním, jež tu evokují přímořský jih, byť k moři je to vzdušnou čarou ještě asi 120 km. Někdy se o Nyonsu mluví také jako o hlavním městě francouzských oliv. Olivovníků roste kolem města na 2300 hektarech kolem 220 tisíc, ročně se z nich sklidí asi 400 tun oliv na jídlo a vyrobí 200 tun oleje. Společně s olivami pěstovanými v nedaleké oblasti Baronnies jsou to jediné olivy, které mají ve Francii vlastní AOC, tedy kontrolované označení původu. Když k tomu ještě přidáme místní skvělou la tapenade, pastu z rozdrcených černých oliv ochucených bylinkami a kapary, které se někdy říká provensálský kaviár a jež se podává na toastech jako chuť povzbuzující předkrm, zdá se, že je Nyons metropolí oliv nazýván vcelku oprávněně…
Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa č. 2/2008
Další informace o Francii naleznet zde: www.sopka.cz
Jaroslav Hofmann