Pověstná tučná husí játra le foie gras, oblíbená po celé Francii, proslavil právě štrasburský maršálský kuchař J. P. Clause.
Jemné i uleželé sýry se snoubí s paštičkami všech chutí a vůní. Místní delikatesou je Baeckaoffa – marinované maso více druhů, zapečené ve vrstvách spolu s cibulí a brambory.
Pevnou součástí alsaského jídelníčku jsou ryby: štiky, pstruzi, candáti i lososi se grilují, dusí, obalují v těstíčku a zalévají smetanou či vínem. Čím je Provenci "bujabéza", tím je Alsasanům la matelote; ragú z různých říčních ryb včetně úhořů, zalité ryzlinkem a smetanou a doplněné fleurony z listového těsta…
Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa č. 2/2004
Další informace o Francii naleznet zde: http://www.sopka.cz