Štýrské tradice - Červnový Jarní festival koní v Ramsau

Od vánočního stromečku po májku

Štýrské tradice
Štýrsko má snad až na moře vlastně všechno, co si jen země může přát a co ocení i její návštěvníci. Vše je zde autentické a výjimečné. Krása romantické, divoké, čisté a zdravé přírody, kvalita darů země, pohostinnost, originalita v architektuře a také péče o to největší bohatství – vlastní kulturní identitu.

Štýřané, podobně jako obyvatelé dalších spolkových zemí Rakouska, nezapomínají na své kořeny a především na venkově po celý rok udržují historické tradice prostřednictvím celé řady zvyků a obyčejů. Nejen proslulé vývozní artikly či zvláštnosti Štýrska, od dýňového oleje přes jablka, čokoládu či narcisy až po víno, mají svá muzea a festivaly. K velkolepé podívané patří Almabtrieb, tradiční podzimní shánění dobytka z horských pastvin, či vynášení obra Samsona, tedy osmdesátikilogramové figury, v údolí Murtal. Tento rituál má původ ve starém obyčeji, kdy se o Božím těle nosily vesnicemi biblické postavy a jiné figury z bájí a pověstí. Samson prý oslí kostí pobil tisíc Filištínců. Z 19. stol. pochází tradice zvoníků, se kterými se o tzv. kouřové noci připadající na pátý leden setkáte hlavně v údolí Enže. Po setmění se obcí Gröbming pohybují bíle oděné skupinky osob s ozdobami na hlavě vyrobenými ze dřeva a potažených papírem. Zvoníci, kteří v jiné vesnici běží, vyhánějí zimu a prosí o štěstí v novém roce.

Ke štýrské kulturní identitě patří tradice mužských obleků a dirndlů pro ženy, kterých existuje asi 280 druhů. Liší se materiálem, střihem, barevností či vzorem, ale také využitím, ať už na všední den, neděli či na svátek. Štýřan se neobejde bez typického obleku ze střižní vlny. Nejpopulárnější jsou dva modely. Leobnerský jednořadový oblek se stojáčkem připomíná zjednodušený lovecký kabát a oplývá jednoduchou elegancí. Náročnější provedení je typické pro staroštýrský dvojřadový oblek neboli Steier , který byl již v 19. stol. znám i za hranicemi spolkové země. Poznáte ho podle klop, manžet, nárameníků i dvojitých lampasů na kalhotách, všechno ze zelené látky. K oběma oblekům patří vesta, košile, kravata a klobouk. Kroje se často dědí z generace na generaci. Legendární je sako či spíše krátký kabátec z tzv. schladmingského světle šedého melírovaného sukna. Odolná textilie zvaná loden spolehlivě ochrání před deštěm, chladem a větrem. Vyprávět by o tom mohli bratři Steinerovi, kterým látka, z níž měli v rodinné manufaktuře ušité kalhoty, poskytla při jejich prvovýstupu na jižní stěnu Dachsteinu ochranný štít před ostrými kameny. Vyrábí se z vlny pocházející z místních ovcí chovaných v podhůří. Nejenom díky izolačním vlastnostem ji vyhledávají proslulí výrobci sportovních oděvů i světoznámé módní domy. Loden se vyrábí ve valchovně, nejstarší v Rakousku, která je v provozu od roku 1888. Ve firemním centru Wollwelt v Mandlingu (část Schladmingu) lze obdivovat kladivovou valchu a seznámit se s výrobou lodenových látek. Pravý kabát váží i tři kilogramy, má zelené manžety a knoflíky z jelení rohoviny. Výrobnu lodenu najdete také v Ramsau. Tyto příklady vášně pro tradice jsou pro Štýrsko typické. Patří mezi ně i sklářská firma Stölzle Oberglas s více než dvousetletou tradicí, či proHolz vyrábějící dřevěné lavičky ve tvaru srdce. Řemesla šla místním lidem od ruky od nepaměti a hbité prsty umí dodnes uštrikovat, upéct, vyřezat, ukovat či jinak vyrobit kupříkladu unikátní umělecká velikonoční vajíčka, vánoční ozdoby nebo ovládat knoflíky harmoniky, která doprovází zpěv lidových písní.

Další články z vydání o Štýrsku naleznete zde

Štýrské tradice