Murales a ženy sedící na chodníku v Orgosolu na Sardinii

Muráles – úvod do sardinské identity

Sardinské murales
Před půl stoletím se na Sardinii začala šířit kultura murálů, maleb na zdech domů pobřežních měst a horských vesnic, které vyprávějí příběh sardinského lidu. Staly se nedílnou součástí sardinského charakteru. Vypráví o jiné, jedinečné Sardinii.

V Baresse, malé vesnici za Oristanem, nás zaujme velká, pestře pomalovaná zeď s výjevy z vesnického života: žně, pastýři stříhající ovce, sběr oliv. Součástí obrazu jsou i diváci – babička s vnoučaty, jimž zřejmě vysvětluje, co se před nimi odehrává… Za rohem, na další zdi, oživuje vymalovaná realita života na návsi kolem kašny jinak ospalou a poněkud mdle působící vesnici.

Murály v sardinském Orgosolu
Náměty murálů v Orgosolu čerpají z politických událostí, historie i každodenního života

Malby, zdobící zdi dvorů a fasády domů, nás doprovázejí po celé cestě Sardinií. Na ostrově snad není vesnice, kde by nebyla alespoň jedna zeď vyprávějící příběhy místního života: postavy v tradičních šatech, scény oslavující každodenní práci, zemědělce a ovčáky, veselé chvíle, jezdecké nebo karnevalové scény. Nástěnné malby jsou jedním z nejlépe identifikovatelných prvků, jejichž prostřednictvím lze vnímat historii ostrova, kulturu a zvyky místních obyvatel.

Murály v sardinské Bose
Murály ovšem nalezneme i v mnoha dalších sardinských městech, například v Bose

Příběh nástěnných maleb na Sardinii má svůj původ v Orgosolu, asi čtyřtisícové obci v kraji Barbagia ležícím v srdci horského masivu Supramonte. Odlehlá horská oblast se spoustou jeskyní byla vždy útočištěm mužů mimo zákon a Orgosolo velmi zvláštní a vzpurnou vesnicí s archaickými tradicemi. Její historie je poznamenána banditismem, věčnými konflikty rodinných klanů nebo militantními protesty proti vládní moci. Do nedávné historie se zapsala neúprosným aktivismem a velkou (a úspěšnou) mobilizací prakticky všech občanů z komunity a okolí proti vojenským základnám na pastvinách plání Pratobella v roce 1969. Bouřlivá 60. a 70. léta 20. stol., doba velkých protestů dělníků a studentů, iniciovala rozvoj kolektivních nástěnných maleb, které dodnes velmi podrobně vyprávějí o zvycích a tradicích, kultuře a odporu obyvatel Barbagie. Na fasádách domů se staly originálním nástrojem komunikace. Orgosolo svými expresivními obrazy mluví a vytváří pouto mezi obyvateli a návštěvníky. „Podívejte,“ oslovuje nás na ulici prošedivělý děda a ukazuje na fasádu domu s vojáky obklopenými lidmi, „to jsme byli my, když jsme v devětašedesátém protestovali proti vojenské základně…“ Text pod malbou dokumentující protest říká: Místo traktorů k orbě poslali tanky a děla. „A támhle,“ ukazuje rukou na další malbu, „to je náš slavný Gigi Riva, to vám byl ale fotbalista!“

Pinuccio Sciola, slavný autor murálů
Jedním ze slavných sardinských autorů murálů byl Pinuccio Sciola, který jimi vyzdobil skoro celou svou rodnou vesnici San Sperate

Pro murály v Orgosolu je typická silná politická angažovanost. Více než 150 jich barvitě, ostře a pohotově vy…

Úplné znění článku naleznete zde

Sardinské Muráles