Capo San Marco s ruinami španělské strážní věže San Giovanni di Sinis na Sardinii

Oristano, Cabras a nekonečné duny Zeleného pobřeží

Centrální část západního pobřeží Sardinie, to je především provincie Oristano zhruba odpovídající území někdejší právní oblasti Arborea, ale také k jihu se táhnoucí pobřeží Costa Verde.

Oristano, malé městečko s úzkými uličkami a náměstíčky vyzdobenými květinami vyzařuje typickou sardinskou atmosféru. Jeho historické centrum s majestátní katedrálou Santa Maria Assunta (Nanebevzetí Panny Marie), původně z 12. stol., později v 17. stol. barokizovanou, se šesti kaplemi, z nichž jedna je zasvěcena sv. Janu Nepomuckému, bylo ve středověku obehnáno hradbami s věžemi, z nichž se kromě ruin dodnes zachovala vysoká torre di San Cristoforo na náměstí piazza Roma. Každoročně na konci masopustu se dlažba vedoucí od věže k dómu vysype pískem pro proslulou Sa Sartiglia, jedinečnou jezdeckou parádu, jednu z nejznámějších lidových slavností na Sardinii, o které píšeme v jiném článku..

Duomo - katedrála Nanebevzetí Panny Marie v Oristanu
Duomo neboli katedrála Nanebevzetí Panny Marie v Oristanu zaujme zvenčí především amostatně stojící osmibokou zvonicí zakončenou cibulovitou helmicí, která je jednou z mála dochovaných částí původní stavby z 14. stol.

Původní obyvatelé Oristana, které má dnes 30 000 obyvatel, žili u moře v přístavu Tharros. Nájezdy Saracénů je však přinutily město v 11. stol. přestěhovat dál od pobřeží. Nové město se již brzy stalo hlavním městem mocného judikátu Arborea, království, které do 14. stol. ovládalo polovinu Sardinie. Uprostřed hlavního náměstí v historickém centru stojí velká socha Eleonory dʼArborea, regentky Oristana. V ruce drží svitek s kodexem Carta de Logu v sardinském jazyce, který od roku 1392 až do roku 1827, tedy do doby Savojských, tvořil základy civilního a trestního práva Sardinie.

Oristano leží v rozlehlé lagunové krajině s jezery a rybníky. Laguny, kterým se říká stagnos, lemují početné rybářské chaloupky. Tradiční rybolov je zde zdrojem obživy i svědectvím staleté kultury. Ještě dnes se z části provozuje na fassonis, lodích z rákosu. Oblast bohatá na úhoře, parmy, cejny a okouny patří k nejbohatším sladkovodním revírům v Itálii a městečka kolem laguny Stagno di Cabras o rozloze 2200 ha jsou pověstná svými rybími restauracemi. K typickým produktům patří také bottarga – sardinský kaviár. Zdejší mokřady a laguny jsou domovem mnoha druhů ptáků, ve zvláštní chráněné oblasti jich hnízdí více než 150 druhů. Čtyřicet kilometrů pobřeží u Cabras je součástí chráněné mořské oblasti Sinis, kde se nádherné pláže střídají s vysokými útesy.

Kragment kamenného člunu v archeologické oblasti Tharros na Sardinii
K archeologickým nálezům v oblasti Tharru patří i fragment kamenného člunu

V jižní části Oristanského zálivu na poloostrově Sinis se na velké přírodní terase s výhledem na moře nachází Tharros, impozantní archeologická lokalita reprezentující tři tisíce let sardinské historie. Zahrnuje nuragské sídliště, fénické obchodní centrum, kartaginskou pevnost, římské a konečně byzantské město. Cesta k ní vede kolem kostela San Giov…

Úplné znění článku naleznete zde

Oristano