Catemaco – jezero čarodějů

Catemaco je sladkovodní jezero ve státě Veracruz, přímo v srdci pohoří Sierra de los Tuxtlas. Obklopené močály, hustou tropickou vegetací a vrcholky vyhaslých vulkánů je doslova magickým místem, které přitahuje Mexičany i zahraniční návštěvníky.

Jezero, které místní označují běžně jako lagunu, i stejnojmenné městečko u jeho břehů byly až do 20. stol. naprosto izolovány od zbytku Mexika. Železnice sem dorazila v roce 1912 a asfaltovou silnici tu neznali až do poloviny století. Závislost obyvatel Catemaca na přírodních léčitelích, šamanech a šarlatánech byla proto nevyhnutelná. Naštěstí okolní tropická džungle nabízí bezpočet léčivých rostlin a předhispánská kultura nikdy neměla s takovým druhem „doktorů“ žádný problém. Jen Aztékové uznávali na 40 typů přírodních léčitelů. Catemaco zašlo ovšem ještě o krok dál. Z některých šamanů se stali čarodějové a magie, kterou tu dodnes praktikují, se dá přirovnat k africkému voodoo nebo kubánské santeríi. Nevyhne se ani občasnému uctívání ďábla.

Černá mše, bílí čarodějové
Parné ospalé městečko Catemaco posazené na západním břehu jezera nabízí dnešnímu cestovateli základní turistické zázemí a nefalšovanou mexickou atmosféru. Najdete tu několik menších, lehce oprýskaných hotelů, restaurací, náměstí s celkem pohledným kostelem a stánky nabízející různé bylinky a amulety. U nábřeží pod stíny stromů kotví kapitáni se svými loďkami a lákají turisty na projížďku po jezeře. Nahaněči na motorkách vám za „bakšiš“ zařídí schůzku s čarodějem, který za pomoci syrových vajíček a pár kapek posvěcené vody přislíbí zlikvidovat vašeho obchodního konkurenta anebo získat srdce vysněného muže. Avšak opravdoví čarodějové a především šamani (bílí čarodějové) jsou jen velmi těžko k nalezení. Žijí velmi spirituálně a své umění jen tak na potkání neprodávají.

Každý první pátek v březnu, přesněji v noci ze čtvrtka na pátek, se v Catemaco koná velké setkání čarodějů. Na utajeném místě se vykoná obřad, který posílí jejich moc a očistí jejich duše. Na zem se nakreslí šesticípá hvězda. Hlavní čaroděj v doprovodu svých blízkých (všichni zahalení do dlouhých bílých tunik) se objeví na jevišti osvíceném jen mihotavým světlem svíček. Čaroděj nařídí, aby zapálili ohně, a za mumlání jakýchsi modliteb podřízne černou…

Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa – Mexiko