Zahrady jižní Anglie

Anglická zahrada je pojem, který vnímáme jako okrasnou zeleň dovedenou k dokonalosti. Proč jsou jejich zahrady hezčí než naše? A proč jich mají tolik? Vždyť jen známá kniha Patricka Taylora The Gardens of Britain & Ireland (Zahrady Británie a Irska) uvádí na 2000 nejlepších zahrad a parků – a to zdaleka nejsou všechny.  

Za pověstnou krásou ostrovních zahrad stojí dva hlavní důvody. Prvním z nich je klima – všichni známe vtipy o lordech, bavících se neustále dokola, jak bude zítra. Podnebí Britských ostrovů je mnohem teplejší a deštivější než naše a liší se i v rámci jednotlivých regionů – v západní části Anglie jen málokdy zažijete více slunečných dnů za sebou, východní pobřeží je mnohem sušší. Daří se zde subtropickým rostlinám z Nového Zélandu, Chile a Japonska, které u nás spolehlivě zmrznou. Množství truhlíků, košů a nádob s květinami zalije příjemný déšť a husté měkké trávníky nikdy nevysychají jako u nás v letních měsících. A druhým důvodem je zájem Angličanů o své okolí. Práce v zahradě je tam vážené povolání, neplatí, že třídní hlupáček se vyučí aspoň zahradníkem, když už se k ničemu jinému nehodí. Angličtí zahradníci jsou mistři svého oboru, který má v Anglii mnohem blíže k umění než k řemeslu.

Také historie anglických zahrad se liší od kontinentální Evropy. Okrasné renesanční zahrady začaly vznikat v Itálii, přesněji řečeno v kolébce evropského umění – Florencii. Od Italů převzali styl zahradní architektury Francouzi a Španělé a postupně i další země. Anglie se sice bouřlivě rozvíjela také, ale puritánské náboženství za vlády Alžběty I. odmítalo jakýkoliv přepych a zahrady byly zaměřeny jen užitkově. Ani baroko zde nezanechalo příliš stop, pro barokní zahrady italského typu v Anglii nebyly vhodné podmínky a šlechta se zabývala spíše válkami než zakládáním zeleně. Rozkvět anglických zahrad nastal až s příchodem romantismu. Ačkoliv heslo „zpět k přírodě“ vyslovil francouzský filozof a spisovatel Jean Jacques Rousseau, za své ho vzali především angličtí architekti, kteří postupně vytvořili nový zahradní sloh – anglický park. Trvalo sice celé století, než se z nesmělých začátků vyvinul do skutečného obrazu volné přírody, ale výsledky skutečně stojí za to a můžeme je obdivovat dodn…

Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa – Anglie 2

Zahrady jižní Anglie