Barevná kuchyně Yucatánu

V roce 2010 se Mexičanům podařil husarský kousek  – jejich tradiční kuchyně byla zapsána do seznamu Nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO. Mexická kuchyně tak během posledního století opsala oblouk od úplného zavržení až k naprostému nanebevzetí. Na počátku 20. století se totiž porfiriánské Mexiko sledující moderní evropské trendy úzkostlivě štítilo čehokoliv indiánského jako ztělesnění zaostalosti. Téměř přesně po sto letech však byla mexická kuchyně oceněna, hlavně díky mravenčí práci mnoha vlasteneckých badatelů, propagátorů i bezejmenných kuchařek a kuchařů, jako jeden z unikátních celků světové gastronomie.

Jak k zavržení, tak ocenění přitom došlo díky témuž rysu – neobvyklému prolnutí předkolumbovských a evropských gastronomických postupů, receptur a surovin, které mexické kuchyni dodávají charakteristickou barvitost, chuťovou i barevnou pestrost a regionální variabilitu. Obzvláště pak UNESCO ocenilo tradiční mexickou kuchyni jako „komplexní kulturní model, tvořený zemědělskými postupy, rituálními praktikami, starobylými praktickými znalostmi, kulinářskými technikami a komunitárními zvyky i způsoby chování, zděděnými po předcích“. Současní Mexičané jsou na svou kuchyni nesmírně pyšní, takže případná neuctivá poznámka třeba o evropském původu tabulkové čokolády může způsobit zjitřenou debatu pro celé nedělní odpoledne.

Každý stát se pyšní vlastními regionálními pokrmy, ale přesto lze mexickou kuchyni rozdělit do několika kulturních okruhů. Pro kuchyni severního pouštního a polopouštního Mexika jsou typické spíše jednoduché chutě pečených mas. Tento okruh sdílí některé charakteristiky s kuchyní jižních USA, kde vznikl známý Tex-Mex, což není nic jiného než mexická kuchyně v podání mexických imigrantů. Kuchyně centrálního Mexika se proslavila pokrmy a sladkostmi údajně pocházejícími z klášterních kuchyní v Pueble. V kuchyni tropických oblastí zase žírná půda umožnila výbuch chutí a vůní v dodnes nespočítaném množství regionálních receptů – kromě kuchyně mayské je to případ Oaxaky proslavené svými moles, ale i konzumací pokrmů z hmyzu.

Kuchyně Yucatánu je stejně jako kuchyně ostatních částí Mexika založena na ku…

Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa – Mexiko