Kdepak asi na nápad vyrobit kostku cukru přišli? V Americe? V západní Evropě? Nebo má snad orientální původ? Všechno špatně. Kostka cukru se totiž narodila v Dačicích! Stalo se to roku 1841. Není divu, že jednoduchá kostička má v Dačicích dokonce svůj žulový pomník.
Cukr vstoupil do této oblasti už o dvanáct let dříve. Tehdy bratři Grebnerovi, vzdělávaní ve Francii, vybudovali v nedalekém Kostelním Vydří v budově pivovaru první moderní řepný cukrovar v západní části habsburské monarchie. Na jaře osázeli cukrovkou tříhektarové pole a na podzim už zpracovávali sklizeň. Denně zvládli asi tunu řepy. Po třech letech cukrovar skončil, protože postrádal kvalitní surovinu. Dačicko totiž nebylo k pěstování cukrové řepy vhodné – vyšší nadmořská výška kolem 500 m a drsné podnebí tzv. Moravské Sibiře řepě nesvědčí…
Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa č. 6/2007
Hledáte ubytování ve východních Čechách? Najdete je na: http://www.travelguide.cz
Hana Skálová