Špendlíkové keře se sem dostaly někdy v 15. století, první písemná zmínka o nich se vztahuje k návštěvě krále Karla IX., jemuž byl na konci hostiny nabídnut moučník z blum, švestek a mirabelek. Opěvovali je mnozí básníci a leckdo tvrdí, že toto ovoce je ze všech peckovin to nejlahodnější. Vyrábí se z nich želé, zavařeniny, běžná i šumivá vína a destiláty, jsou kladeny na piškotové koláče nebo se obalují křehkým či listovým těstem.
Pěstování špendlíků i jejich zpracování se věnují obvykle rodinné farmy, jako třeba ve vesničce Rozelieures jihovýchodně od Nancy. V tamním Maison de la Mirabelle si můžete prohlédnout destilační kotle a ochutnat "špendlíkový šampus". Cílem této návštěvy je samozřejmě prodat luxusní a nijak levné produkty, například specialitu krále Stanislava Baba au rhum – až příliš sladké kulaté piškoty naložené do ovocné šťávy a trochy rumu…
Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa č. 2/2004
Další informace o Francii naleznet zde: http://www.sopka.cz