Na čem si pochutnat

Burgundsko je domovem mnoha pokrmů považovaných za „typicky francouzské“. Zdejší kuchyně je dobře kořeněná, vydatná a často jednoduchá, přesto však mimořádně chutná. Charakteristické je používání velkého množství másla, smetany a vína…

Mnohé tradiční pokrmy opatřené v názvu často dovětkem „po burgundsku“ bývají dušené na červeném víně a podávané s glazovanou cibulkou, smaženými kostkami slaniny nebo třeba žampiony na másle. Mezi tato jídla patří bœuf bourguignon (hovězí maso dušené na víně), queue de bœuf à la vigneronne (dušená hovězí oháňka na víně), escargots de bourgogne (hlemýždi s bylinkovým máslem, petrželkou a česnekem), ale třeba také známý coq au vin (kohout na víně) nebo poulet de Bresse (kuře z Bresse). Kuřata z Bresse jsou jediná, která mají vlastní AOC (Appellation dʼOrigine Contrôlée), a to již od roku 1957. Oblast, kde se kuřata mohou takto označovat, zahrnuje departmenty Saône-et-Loire v Burgundsku, Jura ve Franche-Comté a rovněž Ain v oblasti Auvergne-Rhône-Alpes. Nejvýznamnějším centrem jejich chovu a obchodu je burgundské město Louhans. Každé pondělí se tam koná trh s drůbeží, což je představení, které byste si neměli nechat uniknout!
Burgundská kuchyně se opírá o širokou škálu místních surovin. Na velkých plochách se tu pěstují obilí, brambory, mrkev i řepa, na svěžích loukách v jižním Burgundsku se pase světoznámý bílý nebo světle béžový skot charolais. Hovězí z plemene charolais je u burgundských pokrmů absolutní nutností, ne nadarmo se považuje za světovou špičku. V lesích Morvanu rostou houby, kaštany, oblast poskytuje med i zvěřinu. Hojné jsou v burgundské kuchyni také sladkovodní ryby a raci. Zdejší specialitou je pôchouse, rybí „eintopf“, který bychom mohli označit za jakýsi burgundský protějšek slavné marseillské bujabézy.
Kromě tradičních pokrmů hýří burgundská kuchyně rovněž množstvím lokálních specialit: gougeres (pečivo v podobě malých koblih z odpalovaného těsta se sýrem, kterým je zpravidla Comté), oeufs en meurette (ztracené vejce na toastu se zahuštěnou omáčkou z červeného vína, slaniny a šalotky), poulet à la crème (kuře ve smetanové omáčce s bílým vínem), écrevisses à la nage (raci na bylinkách a bílém víně), lapin à la bressane (králík na smetaně) nebo à la moutarde (v hořčičné omáčce), civet de lièvre (zaječí ragú), jambon persillé (šunka uvařená v bílém víně a hořčici, zalitá petrželovým rosolem), andouillette de Chablis (dlouhá měkká klobása z vnitřností na bílém víně). La potée comtoise je vydatné venkovské jídlo z jednoho hrnce z oblasti Franche-Comté, které obsahuje uzené vepřové maso, klobásu, bůček, špek a různou zeleninu (zelí, mrkev, tuřín, celer, brambory). Vaří se hlavně v zimě a podává s místním „malým“ vínem…

Shopping Cart