Na provensálském trhu

Provensálské trhy nejsou specialitou jen přesně geograficky vymezené oblasti Provence. Pyšní se jimi i mnohá města na Azurovém pobřeží, jako třeba Nice nebo Cannes. V Antibes je dlouhá hala provensálské tržnice umístěná dokonce přímo před městskou radnicí.

Složení trhů bývá různé. Z naší běžné představy se vymyká trh starožitnický, který se většinou koná jednou týdně, často v pondělí. Ostatní dny v týdnu patří zboží, které na trzích čekáme spíš, především zelenině, ovoci, květinám, ale i sýrům, různým lahůdkám a pochutinám, rybám i masu. Ne vždy jsou všechny druhy zboží na jednom místě. Třeba rybí trh bývá často umístěný samostatně. Najdeme tam nejen ryby, ale i chobotnice, různé mušle a jiné dary moře. Ani v přímořských městech nemusí vždy pocházet z místních vod. Ve Středozemním moři života v posledních desetiletích výrazně ubylo a moderní technika dokáže téměř zázraky. Přijdete-li k rybí tržnici brzy ráno, může se stát, že ještě zahlédnete chladírenské dodávky a polystyrenové boxy naplněné ledovou tříští, v níž jsou uloženy ryby ulovené v bohatých vodách severního Atlantiku. Jste-li milovníci ryb, pak byste na jídelníčku některé z restaurací rozhodně neměli přehlédnout parmici (rouget). Podlouhlé načervenalé ryby s dvěma nápadnými vousky na dolní čelisti považovali za mimořádnou lahůdku už Římané. Navzdory podobnému českému jménu nemají parmice nic společného s parmami ani jinými kaprovitými rybami, které známe z našich sladkých vod. Dobře upravená parmice rozehrává chuťovou symfonii, na kterou se nezapomíná.

Provensálské trhy nejsou jen turistickou atrakcí, ale také místem, kam pravidelně a rádi chodí nakupovat místní. Návštěva trhu je pro ně nejen pragmatickým nákupem, ale i záležitostí společenskou, příležitostí popovídat si se známými a pečlivě si vybrat to nejlepší. A vybírat je opravdu z čeho. U stánku s bramborami najdete pět osm odrůd různého tvaru a barvy, nakládaných oliv je snad deset druhů lišících se použitým olejem i kořením. Koření, to je zase další samostatná kapitola provensálských trhů. Nejen místní, ale i různá exotická, v sáčcích i rozvažovaná, a nad vším všudypřítomná vůně sušené levandule. Opodál desítky sladkostí, nejrůznější sýry z kravského i kozího mléka, nakládaná rajčátka či artyčoky, sušené houby rozdělené pečlivě podle druhů včetně několika velikostních kategorií smržů… Provensálský trh je pastvou pro oči, nos i chuťové pohárky!