Pověstná thajská kuchyně

Kuchyně se vyznačuje použitím různých exotických přísad, jako zkvašených ryb, žab, housenek bource morušového nebo kobylek. Většině pochoutek pak dodává až vražedný šmrnc pálivé koření. Typické severovýchodní delikatesy jako som tum, což je zelený papájový salát, či laab, na drobné kousíčky rozkrájené kořeněné vepřové maso či kuře, jsou populární i mezi cizinci.
Naopak na jihu země převažuje zpracování produktů moře, počínaje desítkami druhů ryb, chobotnic, krabů, humrů, škeblí, garnátů a ústřic. Nepostradatelný pro zdejší kuchaře je kokosový ořech: ať už v podobě mléka na zahuštění omáček, kokosového oleje na pečení či strouhaného kokosu coby přísady do mnoha jídel. Jako zákusek obvykle slouží některý z přemnoha druhů ovocných plodů, někdy také sladký dezert z rýžové mouky, žloutku, kokosového mléka a palmového cukru.
Všechny varianty thajské stravy je možno ochutnat v Bangkoku. Zvláštní odrůdu představuje tak zvaná "královská kuchyně", jejíž základ se zrodil v palácích panovníků. Již příprava takové krmě je velice pracná, neboť výsledný produkt má často již co dělat s uměním. Jídla se rozlišují podle povahy vůně, zvláštní důraz je pak kladen na rafinovanou vizuální krásu a soulad barev. Tato kuchyně, kdysi výsada jen šlechtických rodin, se dnes servíruje v řadě elegantních restaurantů ve velkých městech…

Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa č. 9/2003

Další informace o Thajsku naleznet zde: http://www.sopka.cz