Šafrán je prastará kulturní rostlina. Všechny staré civilizace kolem Středozemního moře ho používaly při přípravě jídel, v parfémech a lécích. Jeho gastronomickou výlučnost oceňoval i dvůr velkých mogulů v Indii. Botanici ho znají jako Crocus sativus neboli šafrán setý, jenž patří do čeledi kosatcovitých. Do Španělska rostlinu přivezli Arabové v 10. století. Zjistili totiž, že střední Španělsko nabízí podmínky, které budou šafránu svědčit: kyprou úrodnou půdu, suché léto a deštivou zimu. Španělé byli dlouhou dobu největšími producenty šafránu, na jejich sklizeň čekal takřka celý světový trh. Na konci 20. st. se ale fialové koberce kvetoucích šafránů začaly zmenšovat, až jsou z nich dnes jen malá políčka, rozesetá po krajině…
Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa č. 12/2006
Další informace o Španělsku naleznet zde: http://www.sopka.cz
Jaroslav Skalický