Šálek čokolády

S kakaovými boby se Aztékové seznámili prostřednictvím Mayů. Kakao bylo platidlem i surovinou pro výrobu nápoje válečníků, kakaového atole, s nímž se pod názvem xocólatl seznámil už Cortés. Tento nápoj se připravoval z kakaového prášku rozmíchaného ve vodě spolu s kukuřičnou masou a dochucoval se vanilkou, medem a papričkami čili. Musel mít říz! Španělští dobyvatelé záhy přišli na to, že nápoj chutná lépe, když se osladí a ohřeje. Později se přidala ještě skořice, ubyly papričky a z pití čokolády se stala posedlost. Neexistuje jediné literární dílo z koloniálních dob Mexika, v němž by nebylo zmínky o šálku čokolády. Kakao brzy slavilo úspěch i za oceánem – sám španělský král každoročně požadoval celých 450 kg kakaových bobů pro sebe a svůj dvůr.

Úplné znění článku naleznete v časopise Země světa č. 11/2002

Další informace o Mexiku naleznet zde: http://www.sopka.cz