Sladký byznys - výroba čokolády

Sladký byznys

Otevřít si v zemi výtečné čokolády a proslulých mistrů chocolatiérů obchod s čokoládou, byť nejste „domácí“ a dokonce ani z oboru? Proč ne, nápad se přece počítá, řekly si dvě mladé podnikavé Češky, k odvaze přidaly nemalé investice financí i energie a také odborné kurzy. Do roka sklidily první ovoce originálního projektu, s nímž pod Alpami denně kouzlí čokoládové kreace i úsměv na rtech spokojených turistů.

Čtyři sta gramů chutné zábavy
Tatiana Školníková a Michaela Wlosoková v roce 2014 rozjely v horském středisku Interlaken „Funky Chocolate Club Switzerland“. Jak již vyplývá z názvu, jde v první řadě o zábavu a čokoládu. Tu objednávají od kvalitních výrobců, vaří lahodnou kávu i pravou horkou čokoládu a především několikrát denně pořádají šedesátiminutové workshopy, na kterých vás hravou formou zasvětí do tajů světa kakaových bobů a výroby čokolády, což si účastníci mohou i vlastnoručně vyzkoušet.

Cesta Táni a Míši do Interlakenu a ke společnému podnikání vedla přes Vancouver z Olomouce, kde sympatické Češky studovaly na stejné univerzitě. Slečny se pak ještě potkaly na svatbě společné kamarádky v Jordánsku, která je vlastně na škole seznámila. Každá pak šla vlastní cestou. Míša strávila závěr studií v Rakousku, Táňa se vydala za štěstím a prací do Kanady. Po čtyřech letech zkušeností a organizování různých adrenalinových aktivit pro turisty zakotvila ve Švýcarsku a prozíravě odhalila „díru“ na trhu. Turistům v Interlakenu docela chybělo zajímavé „povyražení“ nezávislé na počasí i na věku. Když nelze provozovat například zdejší velmi oblíbený paragliding, nabízí se, třeba kromě návštěvy galerie, zejména nakupování, což se ale také, hlavně peněžence, omrzí. Příjemná a neotřelá alternativa, se kterou Táňa přišla, se jmenovala – čokoláda. Nechtěla však nosit kakaové boby do Alp, nýbrž o nich zájemce poučit a společně pak nějakou tu tabulku i vyrobit. Obrátila se na Míšu, zda by s ní šla do takového dobrodružství a pomohla jí mimo jiné s pa…

Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa – Jungfrau a Adelboden

Sladký byznys