Abyste si užili brazilskou kuchyni, není nic jednoduššího, než se s ní začít seznamovat v São Paulu. „Sampa“ je kompletní mozaikou snad všech etnik, co lze v Brazílii potkat, a jejich speciality zde máte naservírovány doslova pod nosem. Říká se, že láska prochází žaludkem, zkusme tedy obří megalopoli nahlédnout pod pokličku – objevíte pod ní gastronomický ráj.
Degustace místních specialit vám může trvat léta, protože São Paulo je opravdu světovou gastronomickou metropolí. Každé ze zdejších etnik se na „paulistánském menu“ podepsalo. V São Paulu bublají pod pokličkou delikatesy asi v 12 500 restauracích, které nabízejí 52 typů kuchyní. Kdo se v tom má vyznat? Nejjednodušší je pátrat v tradičních čtvrtích nejrůznějších kultur po jejich vyhlášených restauračních pokladech a tam zamířit.
Nejlepší italské podniky nehledejte jinde, než v italských čtvrtích Bixiga nebo Mooca. S pizzou se nemůžete trefit vedle. V konzumaci pizzy je São Paulo na druhém místě na světě, každý den se jich tu v 6000 pizzerií upeče přes milion. Jestli máte rádi japonskou kuchyni, v restauracích asijské čtvrti Liberdade se rázem ocitnete v jiném světě. Zruční „sushi-mani“ vás ohromí svým uměním přímo před vašima očima, a abyste rozluštili jídelní lístek, nebylo by špatné mít s sebou občas překladatele. Čtvrti jako Higienópolis a Consolação skrývají poklady židovské, ale také arabské kuchyně, Bom Retiro lokální, pro cizince skoro neviditelné korejské hospůdky, do Santo Amaro, které osídlili Němci, si můžete zajet na pořádnou klobásu s kyselým zelím.
Rušné business čtvrti jako je Itaim Bibi, Vila Mariana, okolí Avenidy Paulisty či Avenidy Faria Limy nebo moderní rezidenční oblasti, např. Moema, Paraíso nebo Jardins, zvou do bezkonkurenčních contemporary restaurací (současných) a fusion barů, které jsou také pastvou pro oči, zejména pro milovníky současné architektury a designových interiérů. Najdete zde nejlepší jihoamerické steaky nebo americké burgery. Tradiční brazilské hospody butecos, kde teče proudem čepovaný chopp (lehké nepasterizované pivo), hledejte hlavně ve Vila Madaleně. Malý hlad zaženete v každé kavárně u tradičního cafezinha (kafíčko) a pao de queijo (pečené slané kuličky nebo koule ze sýrového těsta).
Cože, mám jíst na ulici?
Zážitky lidového stravování, tedy přímo na ulici nebo na tržištích, rozhodně stojí za to. Ve většině případů se jakýmsi zázrakem ani nemusíte obávat zažívacích potíží, které by celý dojem zkazily. Výjimky ale potvrzují pravidlo, dejme tedy na doporučení a intuici. Ocitnete-li se na některém z místních tržišť, která putují ve velkém počtu městem, na půl dne zablokují provoz v několika přilehlých ulicích, zanechají po sobě rozházené zbytky ovoce a zeleniny společně s „vůní“ ryb a zase se posunou dál, určitě ochutnejte pastel (smažená kapsa z křupavého těsta plněná masem nebo sýrem) nebo coxinhu (dozlatova smažená homolka plněná mazlavým těstem a kuřecím masem). Čerstvé džusy ze všech možných i nemožných kombinací ovoce dostanete doslova na každém rohu. O jedné z nejlepších káv světa se snad ani nemusím zmiňovat.
Centrum města, Sé a Brás, vás polapí vůní přímo z otevřených stánků na ulici. Většina brazilského obyvatelstva pocházejícího z chudého Severovýchodu se usadila právě zde. Zručné korpulentní kuchařky afrického původu v bílých šatech vás přilákají upřímným, často bezzubým úsměvem a výřečností ke svému království, kde to pod poklicemi velkých hrnců melodicky bublá. Když zavřete oči, místní acarajé nebo vatapá vás zanesou do Salvadoru de Bahia a stánek u burácejícího hlavního silničního tahu jako by na moment ovanul svěží vánek od moře… Jedinečným zážitkem je také návštěva zastřešené městské tržnice (Mercado Municipal), kterou proslavily alespoň 15 cm vysoké sendviče plné mortadely a arabských lahůdek.
O co nesmíte přijít?
Pokud byste si měli vybrat jen jednu snídani, oběd a večeři (proboha, jen ne ve stejný den!), jak by mohl váš výběr vypadat? Nedá se nic dělat, systém…
Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa – Brazílie