Nefritka filipínská ve skleníku Fata Morgana v Pražské botanické zahradě

Fata Morgana dvacetiletá

Fata Morgana
Botanické zahrady nebývají v historicky významných městech tím největším magnetem pro turisty, to ale není případ Prahy. Botanická zahrada v Troji patří s více než 400 000 návštěvníků ročně do první desítky nejnavštěvovanějších cílů v našem hlavním městě. K vidění jsou tu tisíce druhů kvetoucích rostlin, ale i působivá japonská zahrada, historická vinice sv. Kláry, skalky, bambusový potok, mexická polopoušť s kaktusy a spousta zajímavých výstav i akcí. Ovšem skutečnou perlou je tropický skleník Fata Morgana, který letos slaví 20 let od svého otevření.

Myšlenka vybudovat velký tropický skleník vznikla v hlavě Jiřího R. Haagera. Poté, co v roce 1993 vyhrál konkurs na ředitele Botanické zahrady hl. m. Prahy, prohlásil, že botanická zahrada bez skleníku není tou pravou botanickou zahradou. Nezůstal jen u slov a spustil lavinu práce. Od vyhlášení soutěže na projekt skleníku v roce 1995 uplynuly jen čtyři roky, než se začalo kopat a stavět, po dalších čtyřech letech se kolaudovalo. Po kolaudaci následoval dvanáctiměsíční zkušební provoz, při němž se vyzkoušela technická zařízení a zahradníci se pořádně zapotili při sázení rostlin. Zajímavým dobrodružstvím bylo napuštění jezera a jeho oživení vodní zelení a rybami. Pouhý rok od kolaudace se skleník otevřel pro veřejnost.

Skleník Fata Morgana v Pražské botanické zahradě
Skleník Fata Morgana je zasazen do jižní trojské stráně

Moderní skleník elegantního tvaru mírné vlnovky je zapuštěný do skalnatého břidlicového svahu jižní trojské stráně. Originální řešení skalního polokaňonu činí z Faty Morgany evropský unikát. Stavba, která z výšky připomíná stříbrnou housenku, je dlouhá 130 m a široká 17 m, výška vrcholu střechy nad terénem kolísá od 4,5 do 11 m. Při budování skleníku byl maximálně využit původní terén, dotvořeny byly jen plošiny a kapsy umožňující terasovitou výsadbu rostlin. Přirozené i umělé terásky jsou osázeny rostlinami tak, aby působily jako přírodní porosty. Expoziční plocha o rozloze 1800 m2 je rozdělena do tří klimaticky odlišných částí s rozdílnou teplotou a vlhkostí vzduchu. Geograficky členěné expozice jsou vytvořeny ve zkratkách napodobujících tropické biomy – některé zdařile, na jiných je třeba neustále pracovat.

První část představuje rostlinná společenstva sezónně suchých oblastí tropů a subtropů, kde si můžete prohlédnout rostliny přizpůsobené suchému klimatu. Cenné jsou vzácné keříky unkarín z Madagaskaru, sukulenty, cykasovité rostliny, orchideje a další zajímavosti.

Tropická část skleníku zahrnuje Fata Morgana s jezírkem se spoustou pestrobarevných ryb
Tropická část skleníku zahrnuje i jezírko se spoustou pestrobarevných ryb

Do druhé části skleníku vede podzemní štola, která se mění na průchod tropickým jezerem. Je to největší sladkovodní nádrž v České republice, kterou prosklený tunel dělí na dvě části – flóru a faunu Starého a Nového světa. Porosty vodních rostlin vytvářejí rybám spoustu přirozených úkrytů a návštěvníkům jedinečnou podívanou.

Z vodního světa vstoupíte do tropického lesa dutinou v rostlinném škrtiči – fíkovníku a rázem se ocitnete v trvale teplém a vlhkém klimatu nížinného deštného lesa. Expozice přibližují lesní vegetaci čtyř světadílů, kde nechybí vzácné i užitkové dřeviny, palmy, zajímavé liány, byliny i orchideje. Mnoho drobných rostlin, přivezených z expedic, se na skalnatém terénu chová jako v přírodě, rozsypává či vystřeluje semena do okolí, samovolně se stěhuje po skleníku a rozkvétá v každém koutu. Atmosféru dokresluje několikametrový vodopád.

V části skleníku Fata Morgana věnované tropické Asii kvete i pěnišník Rhododendron javanicum
V části věnované tropické Asii kvete i pěnišník Rhododendron javanicum

Poslední, chlazená část návštěvníky zavede do prostředí vysokých tropických hor, kde teplota mezi dnem a nocí kolísá přibližně o 10 °C. Na skalnatém svahu rostou nezvyklé jehličnany, stálezelené listnaté keře, spousta kapradin i orchideje. Jedinečná je především expozice stolových hor Venezuely, kde si prohlédnete křehké nálevky masožravých heliamfor, růžice bromélií rodu Brocchinia a další vzácné rostliny „ztraceného světa“, které nikde jinde nerostou.

Zcela zvláštní kouzlo mívá skleník při návštěvě po setmění, kdy začnou „zpívat“ tisíce drobných žabiček bezblanek a při světle baterek se objeví úplně jiný svět. V této chvíli si nelze nevzpomenout na slova Jiřího Haagera: „Nemám rád hranaté skleněné domečky, ve kterých najdete stoly s kytkami v hrncích. Mám sen o přirozené intimní expozici s rostlinami, které v jiných zahradách nenajdete – a skalnatá tropická rokle je přece úžasně romantické místo pro snění.“

Další články z vydání o Praze zde

Fata morgana