Nizozemské svátky - lidé slavící Den krále (Koningsdag)

Když Nizozemci slaví

Nizozemské svátky
Nizozemci slaví rádi, hodně a vesele. Kalendář mají přesně rozplánovaný a plný narozeninových oslav, rodinných svátků i různých festivalů. Představíme vám několik výjimečných oslav a slavností, které se liší od našich a mohou i překvapit. 

Novoroční koupel v Severním moři
Začneme hned 1. ledna pěkně zčerstva novoročním koupáním ve vlnách Severního moře, které se v Nizozemsku pravidelně a organizovaně pořádá od roku 1960. Do ledové vody se po celém mořském pobřeží, v jezerech, řekách i kanálech noří desítky tisíc lidí. Oslavují tak začátek roku ryze severským způsobem. Nizozemci jsou národem otužilců, tahle tradice je jen jedním z mnoha příkladů. Začala díky nadšencům, jako byl Jan van Scheijndel, profesionální maratonský plavec a jeden z prvních iniciátorů novoročního koupání v Scheveningenu. Jeho působivé plavecké úspěchy, včetně zdolání nizozemského jezera IJsselmeer, skotského Loch Ness nebo průlivu La Manche, svědčí o obrovské lásce k chladné vodě, která inspirovala celé Nizozemsko.

Novoroční koupel v Severním moři
Na Nový rok ve 13 hodin propuká v Nizozemsku otužilecké šílenství neboli Nieuwjaarsduik. Platí to i pro Noordwijk na pobřeží Severního moře v Jižním Holandsku

Z akce malé skupinky bláznivých nadšenců se pomalu stala celonárodní oslava, která se v současnosti koná na více než 163 místech. Do ledové vody se noří už přes 65 000 lidí. S rostoucím počtem účastníků bylo potřeba zlepšit i organizaci, které se ujal hlavní sponzor, nizozemská potravinářská společnost Unox. Začaly se rozdávat typické oranžové čepičky a po koupání se každý může zahřát hustou hrachovou polévkou od této firmy. Na plážích hrají DJové, nechybí projevy starostů a sportovců nebo společné zahřívací cvičení. Vše vrcholí odpočítáváním času a následným úprkem do vody doprovázeným velkou vlnou adrenalinového nadšení, které podlehne opravdu každý. Většina účastníků nosí tradiční plavky, ale někteří volí bláznivé kostýmy připomínající karnevalový outfit.

Ponořit se 1. ledna do studených vln Severního moře symbolizuje nový a svěží začátek roku. Ledová voda stimuluje krevní oběh, posiluje imunitní systém, dochází k uvolnění endorfinů, což má pozitivní vliv na snížení stresu. Lidé tak odcházejí z pláží veselí, uvolnění, plni nové energie, připraveni na nový rok a jeho další oslavy.

Slavnostní plavba po grachtu v Amsterdamu při slavnosti Dne krále
Den krále je největší slavností pod širým nebem v Amsterdamu i v celém Nizozemsku

Den krále
Asi vůbec nejznámější nizozemskou slavností je oslava narozenin krále. Koncem dubna se celé Nizozemské království převleče do oranžové barvy a slaví státní svátek, narozeniny svého krále Viléma-Alexandra.

Nejdřív ale trocha historie. Poprvé se dnem celostátních oslav staly narozeniny královny Vilemíny, která přišla na svět 31. srpna 1880. N akonci srpna probíhaly oslavy až do roku 1948. Po korunovaci Vilemíniny dcery Juliany se Koninginnedag („Den královny“) přeložil na její narozeniny 30. dubna a stal se oficiálním státním svátkem. Dcera Juliany Beatrix ve svém korunovačním projevu v roce 1980 vyhlásila, že 30. duben se i nadále bude slavit jako národní svátek na počest její matky, protože její vlastní narozeniny připadají na 31. ledna, kdy panuje špatné počasí. Od roku 2014 se slaví Koningsdag („Den krále“) 27. dubna na narozeniny současného panovníka Viléma-Alexandra. Jediná výjimka nastává, pokud narozeniny připadnou na neděli, kdy se podle tradice Den krále/královny nikdy neslaví. V tom případě se svátek přesouvá na sobotu.

Bruslení na zamrzlém kanálu
Pokud v zimě nesčetné nizozemské kanály zamrznou, stávají se veřejnými kluzišti – například v Dokkumu ve Frísku

Pro Nizozemce a desítky tisíc návštěvníků z celého světa je Královský den událostí roku. Už v předvečer oslav se venku na náměstích koncertuje a tančí. Královská noc bývá bujará, veselá a plynule přechází do slavnostního rána 27. dubna. To se vyzdobené ulice promění v tržiště, kde probíhá nekonečná pestrobarevná veselice. Také vodní kanály – grachty – jsou přecpány oranžově nazdobenými loďkami a jejich karnevalově převlečenými posádkami. Oranžová nejsou jen trička, paruky, brýle, ale i jídlo, pití, výlohy, praporky…

Nizozemci jsou národem obchodníků, a tak není divu, že v den, který pro ně má takový význam, se na ulicích a v parcích prodává cokoli, od nepotřebných drobností přes oblečení až po hračky. Například v amsterdamském Vondelparku je bleší trh speciálně určený pro rodiny. Děti tady samy prodávají nebo organizují rozmanité hry a zábavy. Příjmy z prodeje tento den nepodléhají zdanění ani jiným omezením. Jen se nesmí prodávat alkohol, a to ani v obchodech. Už několik dní předem můžete na ulicích vidět na zemi nalepené nápisy bezet, což znamená „obsazeno“. Lidé si tak rezervují nejlepší místa pro svůj vlastní prodejní stánek nebo atrakci.

Nizozemské svátky - Sinterklaas se svou družinou přijíždí do Amsterdamu
Sinterklaas se svou družinou přijíždí do Amsterdamu

Den krále je oslavou kreativity a hravosti místních, kteří se ze spořádaných lidí s přesně rozplánovanými diáři promění na jeden den v oranžový rozjívený dav valící se ulicemi. Dokážou si tento výjimečný den skvěle a nekonvenčně užít. A s nimi i tisíce návštěvníků z celého světa. Pokud by vás lákalo v této době Nizozemsko navštívit, dobře si to rozmyslete. Pokud nemáte rádi davy lidí, tak t…

Úplné znění článku naleznete zde

Nizozemské svátky

Nizozemské svátky