Výběr restaurace vám může na Jadranu trvat nekonečně dlouho, a tak jsme rádi, že jsme toho tentokrát ušetřeni. Náš hostitel Petar vybral restauraci za nás. A protože je na Chorvatsko hrdý, chce nám ukázat, co všechno zdejší dalmatská kuchyně nabízí.
Na stole už stojí láhev minerální vody a červené i bílé víno. Vztah Chorvatů k vínu je známý. Pijí ho jako vodu a ředěné dokonce dávají i dětem. „Červené víno je tady silnější než u vás, proto si ho také raději zřeďte,“ doporučuje Petar. Ale to už nám číšník přináší typicky dalmatský předkrm – pažski syr a pršut. „Ovčí sýr z Pagu, to je skutečná delikatesa,“ rozjímá náš průvodce a pokračuje: „Pokud na ostrov Pag vane bora, dopadá na něj velké množství soli, která se usazuje na tamních bylinách. Skvělá chuť pažského sýra je založena právě na kombinaci soli a bylin, které ovce spásají. K sýru se většinou podává pršut…
Andrea Říhová