Estonská kuchyně

Estonská kuchyně

S ohledem na geografickou polohu a historické vlivy nás asi nepřekvapí, že se estonská gastronomie podobá skandinávské, další inspirační zdroje můžeme najít také v ruské či německé kuchyni.

Pro obyvatele tohoto pobaltského státu je velmi důležité vědět, jaké jídlo se ocitlo na jejich talířích. Chtějí informace o tom, kde vyrostla zelenina nebo jaký je původ masa, z něhož připravují sváteční oběd. Většina Estonců – a je úplně jedno, zda jsou z vesnice nebo z města – se ve volných chvílích věnují zahradničení a pěstují si pro vlastní potřebu alespoň pár druhů zeleniny. Tento trend se postupně přenáší i do restaurací a bister – kuchaři připravují pokrmy z kvalitních surovin od místních farmářů a snaží se vyjít z lokálních tradic. Hojně používají například pohanku, červenou řepu, tuřín nebo černý rybíz, který je v Estonsku velmi populární, slouží jako bohatý zdroj vitaminu C a je výborným základem zejména u receptů na moučníky…

Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa – Pobaltí