Japonská kuchyně

Japonská kuchyně je velmi originální a zásadně se liší nejen od kuchyně evropské, ale i od kuchyní sousedních zemí – Číny a Koreje. Do značné míry je to způsobeno rozdílnou tradicí, protože Japonsko bylo až do konce 19. stol. buddhistickou zemí a maso se tam již někdy od 9. stol. prakticky vůbec nejedlo. Povolena byla zelenina, rýže, proso a také ryby, které se za maso nepovažovaly. Pak už jen několik málo výjimek: bažant, mořská velryba a „lesní velryba“ (jamakudžira – tradiční označení pro divočáka). Hlavní složky japonské stravy tvoří rýže, sójové boby, ale také nejrůznější druhy těstovin, hlavně nudlí. Konzumuje se výhradně domácí, velmi kvalitní rýže. Ze sójových bobů se pak připravuje tvaroh tófu, pasta miso a omáčka šóju. Vejce, mléko, máslo a sýry v minulostí Japonci nejedli, v moderní době se však jejich spotřeba postupně zvyšuje…

Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa č. 9/2010

 

Shopping Cart