Jordánská kuchyně - jehněčí s rýží a variace mezze

V zajetí chutí a vůní

Jordánská kuchyně
Jídlo je základním kamenem jordánské společnosti, ať si pochutnáváte v beduínském stanu na mansafu, nasáváte vůně koření na súqu nebo se vám rozplývá na jazyku slaďoučká kunáfa. Jídlo je středobodem sociálních aktivit a oblíbeným námětem hovoru, způsob jeho přípravy či zákaz pojídání některých potravin má hluboké kořeny v sociální a náboženské struktuře Arabů.

Kultura jídla k sobě váže mnohé zvyky a tradice, které se zrcadlí také v jazyce. Jordánci s oblibou používají mnoho rčení a přísloví s tematikou jídla, některá vám možná budou povědomá.

Jordánská kuchyně - pekař připravující tradiční chlebové placky
Chlebové placky se dodnes pečou tradičním způsobem, nejchutnější jsou ještě teplé, právě vyndané z pece

 „Chléb, cibule a svoboda jsou lepší než kuřata, med a poroba“
Chléb má v jordánské společnosti téměř náboženský význam. Po ránu jsou ulice plné mužů, kteří nesou domů čerstvé obrovské placky voňavého, ještě teplého chleba. Chléb se jí ke všemu a v každé restauraci vám na stůl přinesou buď čerstvě upečené, nebo zabalené nakrájené chlebové placky. Celá řada pokrmů se chlebem nabírá, takže slouží jako příbor nebo talíř, na který se položí opečené kousky masa s čerstvou zeleninou. Jordánský nekvašený chléb se nazývá šrák, velké tenké placky se pečou na vypouklé plotýnce sádži. Chléb tábún, který se tradičně peče na dřevě v oválné troubě uplácané z hlíny a sena, je o něco silnější.

V pouličních stáncích se prodávají různé druhy slaného i sladkého pečiva. Manáqíš jsou placičky nebo pirohy z kynutého těsta s různou náplní, nejčastěji zapečené se sýrem, špenátem nebo s olivovým olejem a zátarem (směs sušeného tymiánu, sezamu a škumpy). Pečivo bývá posypané sezamem (simsim) nebo černuchou, známou též jako „černé semínko“, v arabštině „semínko posvátné“ (habba al-baraka). Specialitou jsou masové koláčky sfíha s náplní z mletého masa a zeleniny. Ráno provoní autobusové zastávky muži s vozíky plnými čerstvých sezamových preclíků, kterým se říká ka´k.

Jordánská kuchyně - variace sladkých zákusků
Jordánci milují sladkosti. Oblíbené jsou různé variace baklavy a nepsaným králem všech dezertů je kunáfa

„Život je jeden den med a druhý cibule“
Jordánská kuchyně je velmi zdravá, používá hodně čerstvé zeleniny, která není pouze přílohou k masu, ale je základem mnoha vynikajících pokrmů (lilek, cuketa, okra čili ibišek jedlý, česnek, cibule, rajčata, okurky, paprika, mrkev, květák, čočka, hrách, fazole, boby, cizrna a další). Oblíbené jsou saláty fattúš (pestrý zeleninový salát na způsob řeckého s kousky opečeného arabského chleba) a tabbúle (zeleninový salát s bulgurem a najemno nasekanou petrželovou natí). Oběd nebo večeře obvykle začíná servírováním mnoha různých mističek s předkrmy, kterým se říká mezze (název je pravděpodobně odvozen z arabského výrazu mázá – „co to je“). O mezze se dělí všichni u stolu, kousky chleba nabírají hummus (dip z cizrny se sezamovou pastou tahínou, česnekem a citronovou šťávou), baba ghanúž (dip z pečeného lilku, tahíny, česneku a citronové šťávy) nebo mutabbal (dip z pečeného lilku, kam se navíc přidává jogurt). Oblíbeným teplým předkrmem nebo snídaní je fúl mudammas (vařené boby podávané s olivovým olejem, citronem, cibulí, římským kmínem a petrželovou natí). Nezastupitelné místo mají v jordánské kuchyni špenát a mulúchíja (obdoba špenátu, připravuje se s kuřecím masem jako „polévka“, přílohou je rýže). Vynikající pochoutkou je makdús, lilečky plněné směsí vlašských ořechů s česnekem a čili papričkami naložené v olivovém oleji.

Jordánská kuchyně - mansaf
Jordánským národním pokrmem je mansaf – vařené skopové maso s jogurtovou omáčkou a šafránovou rýží

„Koupíš-li laciné maso, nediv se, že máš špatnou omáčku“
Jordánským národním pokrmem je mansaf, který se připravuje hlavně při slavnostních příležitostech. Základem je jogurtová omáčka, do…

Další články z vydání o Jordánsku naleznete zde

Jordánská kuchyně