Dnešní kubánská kuchyně čerpá z nejrůznějších zdrojů – od původní kuchyně domorodých Taínů přes vlivy španělské a africké až k prvkům jiných karibských kuchyní.
V soukromých restauracích ve staré Havaně a kdekoliv na venkově si místní typická jídla můžeme objednat sami, avšak i v hotelech, kde se jídlo podává většinou formou bufetu, lze tyto pokrmy ochutnat, i když jim zahraniční turisté většinou nevěnují přílišnou pozornost. Výborná je hustá polévka z černých fazolí (potaje de frijoles negros), obsahující i kousky rožněného hovězího masa. Národním kubánským jídlem je grilované libové sele (puerco či častěji lechón). Připravuje se na otáčivém rožni a jako příloha se k němu podává congri (vařená rýže smíchaná se zmíněnou fazolovou polévkou). Výtečnou přílohou jsou i vařené nebo smažené banány (plátanos cocidos či fritos). Od nám známých banánů konzumovaných jako ovoce bez tepelné úpravy je na trhu poznáme podle ostrých hran. Další oblíbenou přílohou je maniok, opět vařený (yuca cocida) nebo smažený (yuca frita). Méně často se podávají růžové hlízy xantosomy (malanga), rostliny příbuzné známějšímu taru neboli kolokázii jedlé. Z manioku či xantosomy připravíte i chutný bramborák. Sladké brambory neboli batáty (boniato) chutí plně odpovídají českému názvu.
Kubánskou specialitou je také bistec encebollado (tenký hovězí steak hustě posypaný narychlo osmaženými kolečky cibule). Mořské ryby a plody čili ma…
Další články z vydání o Kubě naleznete zde