Moře, strýčku, proč je slané?

Nadprůměrná slanost Jaderského moře je všeobecně známa. Jeden litr jeho vody obsahuje zhruba 38 g solí, což je skoro o 10 % víc, než je průměrná slanost světových oceánů a ve srovnání s Baltským mořem je to dokonce asi čtyřikrát více. Ve Stonu si na mořskou sůl můžete sami sáhnout. Ve zdejších salinách ji těží stejným způsobem jako před více než 2000 lety za dob Římanů. Saliny pocházejí ze 14. st., kdy stonské území získala Dubrovnická republika. Zaplatila za ně všem, kdo se prohlašovali za majitele, ať již to byl srbský car Dušan či bosenský král Štěpán, byť jejich práva byla sporná. Dubrovnická republika sůl netěžila pouze pro potřeby svých obyvatel, ale především kvůli obchodu. Sůl byla v té době velmi drahá, výnosy z jejího prodeje představovaly téměř dvě třetiny celkových příjmů tohoto maličkého, ale bohatého státu…

Jaroslav Skalický