Nepálská kuchyně je originální směsicí indických a tibetských vlivů. Ačkoliv v turistických oblastech si lze vybrat z mnoha restaurací nejrůznějších kuchyní, byla by škoda nepálské pochoutky nezkusit.
Jídlo má v nepálské kultuře veliký význam. Když se potkáte s nepálským přítelem, jako první dostanete otázku: „Už jsi jedl?“ Odpovězte raději kladně. Pokud byste snad najedeni nebyli, Nepálec by patrně pojal podezření, že je něco v nepořádku s vaším zdravím či životní situací, a rozhodně by trval na tom, že se musíte neprodleně najíst, protože s prázdným žaludkem prostě nelze být spokojený a šťastný.
Každodenním „chlebem“ většiny Nepálců je dálbhát. Jde o polévku z čočky či jiné luštěniny (dál) s rýží (bhát). K tomu bývá ještě zelenina či maso (kuřecí nebo skopové) na kari, někdy i dušený špenát, případně jogurt a další ingredience. Pokrm se obvykle servíruje na velkém plechovém talíři s různými přílohami v mističkách. Čočková polévka se nejí lžící, jak jsme zvyklí, ale vylije se na rýži. Ta se následně smíchá s dalšími přísadami a většinou též dochutí ačárem – pikantní nakládanou zeleninou.
Většina Nepálců si dává dálbhát hned dvakrát denně. První obvykle ještě před polednem. Nejde o snídani, tu Nepálec odbude mléčným čajem hned po probuzení, ale o první větší jídlo dne. Druhý dálbhát se jí jako večeře. V domácnostech, ale i v některých restauracích vám rýži, čočku a další přísady bez mrknutí oka přidávají, dokud nemáte dost. Při návštěvě domácnosti mějte navíc na paměti, že je věcí dobrého tónu alespoň jednou si přidat.
Nepálci jsou na dálbhátu doslova závislí. „Když nesníme každý den aspoň dvě hory rýže, tak něco v našem v životě chybí,“ svěřil se mi kdysi nepálský kamarád. Není to však tak jednotvárná strava, jak by se mohlo zdát. Téměř v každém koutu Nepálu se dělá trochu jinak. Za nejlepší kuchaře platí etnická skupina Thakaliů z údolí řeky Kalí Gandakí. Pokud v Nepálu narazíte na thakalijskou restauraci, určitě tam dálbhát ochutnejte.
Dálbhát je natolik zásadní součástí nepálské stravy, že se mu též říká prostě khana – jídlo. Mezi dvěma jídly je však někdy tak dlouhý čas, že Nepálci pochopitelně mají i menší svačinky khadža. Mezi nejoblíbenější pokrmy tohoto druhu patří mletým masem či zeleninou plněné taštičky momo, které připomínají ravioly. Podávají se uvařené v páře, usmažené dotvrda ve fritéze či osmažené po jedné straně (kothej) a namáčejí do pikantní omáčky. Momo původně pocházejí z Tibetu, v Nepálu se však už dnes považují za součást národ…
Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa – Nepál