Orangutani z Bukit Lawangu

Na noc si každý orangutan staví každý den nové hnízdo z větví a listí, které používá i k přikrytí místo deky. Z našeho pohledu je orangutan náruživý jedlík. Každý den sežere veliké množství potravy, především různých sladkých plodů. Nejčastěji si pochutnává na fících, mangu a liči, jídelníček si však zpestřuje i různým listím a šťavnatými výhonky, ale i hmyzem a dalšími drobnými živočichy. Svoji inteligenci prokazuje i při hledání potravy. Aby byl schopen nalézt plodící stromy, musí mít důkladné znalosti o svém lesním domově a o ročním období. Navíc při vyhledávání plodů bedlivě sleduje i pohyb ostatních plodožravých živočichů, jako například zoborožců. Orangutani jsou samotáři a většinu času tráví potulováním v korunách stromů. Nežijí však zcela odloučeně a často spolu vzájemně komunikují výkřiky. Zejména u samců je nápadný hrdelní vak výrazně zesilující jejich křik, kterým odrazují ostatní samce a naopak lákají samice. Pro staré, dominantní samce jsou charakteristické šedé lícní zduřeniny, které zvětšují obrys jejich tváře…

Úplné znění článku naleznete v časopise Země světa č. 9/2002.

Další informace o Indonésii naleznet zde: http://www.sopka.cz

Shopping Cart