Portugalská kuchyně

Tradice používání olivového oleje téměř při každém jídle pochází už z římských dob. Maurským dědictvím jsou zase výborné sladké koláčky a všemožné další zákusky. Ze zámořských kolonií přišla hlavně spousta koření – pepř, pálivé papričky piri-piri, hřebíček, skořice, vanilka, ale kromě toho třeba také fazole a rýže. Vliv nejbližších evropských zemí, Španělska a Francie, se částečně odráží v omáčkách, polévkách a pečeném praseti.
Nejtradičnější portugalská domácí kuchyně je velmi jednoduchá. Vychází ze stravy chudých rolníků a rybářů, kteří měli jediný požadavek – levně se nasytit. Základem kuchyně severního Portugalska je vepřové maso, jako příloha brambory, luštěniny a zelí. Směrem k jihu stoupá více spotřeba ryb a mořských plodů. Nejběžnější přílohou je dnes rýže. Díky tomu mají dnes Portugalci v Evropě největší spotřebu rýže na hlavu. Často se používá česnek, olivy, kapary, různé bylinky, koriandr a petrželová nať. Každá oblast má také jiný druh chleba. Výborné jsou studené pokrmy, zejména polévky, jako třeba hlavně na jihu oblíbená rajská polévka gaspacho. Velmi chutná je tradiční teplá polévka ze severu caldo verde, jejíž základ tvoří brambory, kapusta, česnek, cibule a klobása. Jedním z národních jídel je cozido à portuguesa, jakási hustá gulášová polévka se zeleninou a různými druhy masa. Velmi kvalitní jsou sýry z ovčího a kozího mléka. Nejznámější a také nejdražší pocházejí z pohoří Serra da Estrela ve středním Portugalsku a z ostrova Madeiry…

Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa č. 8/2015