Provincie Barcelona - vinice

Vína kolem Barcelony

Neodmyslitelnou součástí krajiny kolem Barcelony jsou vinice. Vinařská turistika je v posledních letech stále oblíbenější a zdejší kraj má co nabídnout – z 12 katalánských chráněných oblastí původu označovaných zkratkou DO (Denominación de Origen) jich pět leží v Barcelonské provincii.

Pět DO – Penedès, Alella, Pla de Bages, Catalunya a Cava – to je pět různých světů, spousta vinařství, paleta chutí, barev a vůní, nejrůznější typy půdy a krajinné prvky, které se všechny odrážejí v charakteru vína.  Samostatnou kapitolou jsou vinné sklepy, každý se svou historií a šarmem. Převažují utajené sklípky masías, tradičních usedlostí, ohromují „bezedné“ sklepy velkých výrobců a překvapí občasné architektonické výstřelky. Mezi ně zcela jistě patří „katedrála vína“ v přímořské vesničce Garraf, kterou navrhl Gaudí.

modernistické sklepy na uchování vína
Vůbec nejstarším producentem šumivého vína kvašeného v lahvích je vinařství Codorníu, založené v Sant Sadurní d’Anoia už v roce 1551. Jeho modernistické sklepy (na snímku recepce) navrhl slavný katalánský architekt Josep Puig i Cadafalch

Když už mluvíme o historii, musíme zmínit původní královský palác z přelomu 12. a 13. stol., který stojí na rohu hlavního náměstí v městečku Vilafranca del Penedès. Už od roku 1943 totiž hostí Vinseum, nejstarší muzeum vína ve Španělsku, kde můžete vinnou kulturu poznávat v kontextu staleté tradice a kultury kraje Penedès. S tímto krajem je spojena nejen stejnojmenná DO, ale také DO Cava. Její název totiž neodkazuje na konkrétní místo nebo území, nýbrž na typ španělského šumivého vína vyráběného po vzoru šampaňského, které má svůj původ právě v Penedès. Když byla ke konci 19. stol. zdejší réva napadena mšičkou révokazem, bylo nutné odrůdy obměnit. Místní vinaři nahradili tmavé hrozny bílými, které dodaly cavě její jedinečné vlastnosti. Cava se dnes vyrábí v osmi různých oblastech, ale naprostá většina její produkce pochází z kraje Penedès.

Sklepy vinařství Freixenet na uchování vína
Ke známým výrobcům cavy patří vinařství Freixenet ve městě Sant Sadurní d’Anoia

Nejrozšířenější odrůdou v Penedès je Xarel-lo, bílá odrůda skvěle adaptovaná na zdejší půdu a klima, jedna ze tří tradičních odrůd (společně s odrůdami Parellada a Macabeo) používaných k výrobě cavy. Pokud se chystáte na degustaci, připravte se na víno mladé, hebké, plné chuti a vyvážené kyselosti.

Víno je alfou a omegou této zemědělské oblasti a je jedním z důvodů, díky nimž se zdejší lidé vždy nějak uživili. Zdejší obce rostly poklidným a uspořádaným způsobem…

Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa – Provincie Barcelona

vína