Vinaři od Ženevského jezera

V kantonu Vaud, který s více než 4000 ha vinic patří k nejdůležitějším regionům Švýcarska, kde se pěstuje vinná réva, leží šest vinařských oblastí, zahrnujících celkem osm oblastí kontrolovaného původu (AOC). Přímo na březích Ženevského jezera se rozkládají tři vinařské oblasti. Vůbec největší v celém regionu (přes 2000 ha vinic) je La Côte AOC v západní části mezi Nyonem a Morges. Úplně na východě okolo Villeneuve leží Chablais AOC (pozor, neplést s francouzskou Chablis AOC!) sahající do vnitrozemí až k Lavey-les-Bains. Nás ale bude zajímat ta třetí, oblast Lavaux, která v sobě zahrnuje hned tři apelace – do vlastní Lavaux AOC jsou vnořeny dvě maličké oblasti, které jako jediné ve Vaudu mají právo označovat svá vína přídomkem nejvyšší kvality „grand cru“ – Dézaley Grand Cru AOC a Calamin Grand Cru AOC.
Oblast terasovitých vinic Lavaux se táhne v pásu dlouhém zhruba 30 km prakticky od východního konce Lausanne po hrad Chillon. Pás to není nijak široký, oblast zapsaná jako památka UNESCO má rozlohu přibližně 9 km2 a zasahuje do katastru 10 obcí – Lutry, Bourg-en-Lavaux (od roku 2011 pod ní patří také dříve samostatné obce, jejichž jména často objevíte na etiketách místních vín: Cully, Epesses, Grandvaux, Riex a Villette), Chexbres, Puidoux, Rivaz, Saint-Saphorin, Chardonne, Corseaux, Corsier-sur-Vevey a Jongny. Asi docela důvodně lze předpokládat, že vinná réva se tu pěstovala už za Římanů, ale jednoznačný důkaz se zatím nenašel. První písemné zmínky vztahující se k vínu pocházejí z 9. stol., ale skutečné počátky vinařství na svazích nad Ženevským jezerem hledejme spíše až ve 12. a 13. stol., kdy biskupové z Lausanne poskytli rozsáhlé pozemky v regionu několika především cisterciáckým klášterům. Mniši nejprve obdělávali půdu sami, postupně ji ale ve 14. stol. začali předávat do užívání pachtýřům, od nichž za to dostávali část sklizně nebo v tomto případě část vyrobeného vína. Z roku 1331 pochází první záznam popisující viniční terasy – 10–15 m široké, podepřené 5–6 m vysokými zdmi. Jen o čtyři roky mladší je záznam zmiňující pachtýřskou rodinu Chappuisových. Na tom by nebylo samo o sobě nic zvláštního, jenže tato rodina pěstuje vinnou révu a vyrábí víno dodnes! V devatenácté generaci! Tradice od roku 1335, to je něco, před čím nezbývá než uctivě smeknout. Budete-li chtít ochutnat, hledejte vinařství Christophe Chappuis ve vesnici Rivaz, vůbec nejmenší vesnici v oblasti Lavaux – pouhých 358 obyvatel, ale asi 70 % rozlohy pokrytých vinicemi, o které pečuje 15 vinařů…

Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa č. 4/2020

Shopping Cart