Korutanské lázně - Kärnten Therme

Léčivá síla z hlubin země

Korutanské lázně
V Korutanech nemusíte jenom chodit či lézt po horách nebo se čvachtat v jezerech. Celoroční radovánky, odpočinek i regeneraci zaručí korutanské termální a zážitkové lázně, v nichž rozpustíte starosti, dobijete energii a uděláte něco pro svou imunitu a vitalitu. A jako bonus můžete třeba z vířivky pozorovat hvězdnou oblohou nebo se saunovat za úplňku.

Léčivou sílu horkých pramenů tryskajících z hlubin země poznali na území dnešních Korutan již kdysi Keltové a Římané. Ti nám dokonce v hotelu Warmbaderhof na okraji Villachu zanechali kamenné svědectví v podobě votivní stély, na které Gaius Decius Succesinus, tehdejší „městský radní“ metropole norické provincie, někdy kolem roku 400 děkuje bohyni léčivých pramenů Vibe za uzdravení své i manželčino. Za termálními prameny sem přijížděli i členové císařské rodiny nebo saský král. Traduje se, že lázně zde chtěl vybudovat také Napoleon Bonaparte, jehož noha vstoupila na toto území celkem dvakrát, pravda nikoli za terapeutickým účelem, nýbrž v rámci válečných tažení. Škoda, že tak neučinil. Možná by se dějiny odvíjely jinak, protože termální voda má i uklidňující účinky.

V současnosti se Korutany pyšní desítkami terapeutických a rehabilitačních center, bazénů a oáz blaženosti určených pro vodní radovánky a revitalizaci těla i duše proudy vody, která příznivě působí na oběhový a pohybový aparát, dýchací cesty a umí rovněž tlumit bolesti a záněty. Výběr je bohatý. Rodiny s dětmi, ale i fandové tenisového míčku ocení například zážitkový park u jezera Pressegger See. Krytý i venkovní bazén s mnoha atrakcemi, skluzavkou dlouhou 65 m a saunovým světem nabízí St. Veit. Ideální tečkou za túrou v národním parku Vysoké Taury může být osvěžující koupel v lázních H…

Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa – Korutany