Manchuela -

Když se řekne Manchuela…

Jen málokdo ví, kde se tato oblast nachází. Zato když se řekne La mancha, jsou všichni hned doma. Kdo by totiž neznal slavného Dona Quijota de la Mancha, který bojoval s větrnými mlýny na pláních mesety, náhorní planiny jihovýchodně od Madridu. A nejvýchodnější část této mesety, která sousedí s valencijskou oblastí, se nazývá La Manchuela. Vinaři ji znají, protože se zde daří odrůdě Bobal, na kterou bobalisté, jak se sami její milovníci označují, nedají dopustit.

Život dává tomuto koutu světa řeka Júcar. Na své cestě dlouhé téměř 500 km vytváří soutěsky a malebné zákruty kolem měst jako Cuenca, Alarcón nebo Alcalá del Júcar. O Cuence je řeč na jiném místě, a tak se vydejme do dalších dvou jmenovaných míst.

 

Manchuela - Alarcón
Skalnatý ostroh nad meandrem řeky Júcar, siluety několika obranných věží se odrážejí hluboko dole v tyrkysové vodě… Docela snadno se tu dá v duchu přenést do roku 1184, kdy vojska kastilského krále Alfonse VIII. dobyla muslimskou pevnost Alarkum z 8. stol. Na jejích základech pak byl postaven hrad, který sloužil k obraně kastilských území před muslimy. Do dnešní vesnice se vjíždí úzkou branou Puerta del Calabozo. Ale teprve když projedete další branou Puerta del Bodegón, dostanete se na úroveň vstupní brány do hradu. Hned na první pohled vyniká krásná věž typu donjon, která má vlastní nádrž na vodu arabského typu a je od zbytku hradu oddělena padacím mostem, takže byla prakticky nedobytná. Hrad nese jméno markýze z Villeny neboli dona Juana pacheca, který odtud vedl povstání proti Isabele Katolické ve válce o dědictví mezi ní a Johanou Kastilskou řečenou Beltraneja. Jeho syn Diego López Pacheco v tomto souboji dvou žen prohrál a musel se vzdát téměř všech svých držav kromě čtyř, mezi nimiž byl i Alarcón.

Manchuela -

V novodobé historii se hrad v roce 1966 proměnil v jeden z nejmenších hotelů řetězce historických paradores. Má totiž jen osm pokojů.  I samotná vesnice je malá, stěží tu napočítají 170 stálých obyvatel. Zato se ale může pochlubit poměrně velkou turistickou návštěvností. Není divu. Od roku 2002 je tu přístupné zcela ojedinělé dílo, nad nímž o pět let dříve převzalo patronát UNESCO. Mode…

Úplné znění článku naleznete zde

Manchuela