U Smradlavé chobotnice

Sicilské Palermo je typickým středomořským městem plným života. Užívají si ho i turisté, které přitahuje řadou zajímavých architektonických památek, mumrajem pouličních trhů, ale i omšelostí kdysi honosných paláců. Lemují i širokou Via Roma, jednu z největších a nejrušnějších palermských tříd s mnoha značkovými obchody. Stačí ovšem sejít z chodníku po schodech na malé náměstíčko Caracciolo a rázem se ocitnete v jiném světě.

Od brzkého rána patří Caracciolo a přilehlé uličky jednomu ze tří největších palermských trhů známému jako Vucciria. Cokoli chcete koupit, najdete právě tady. Pestrý, ukřičený, bohatý a rušný byl tenhle trh odjakživa. Také plný barev mnoha druhů ovoce a zeleniny, vůní koření a směsicí nejroztodivnějších pachů ryb a nejrůznějších mořských živočichů. Procházeli jsme uličkou mezi stánky, překračovali potůčky splašků a uhýbali vodě z tajícího ledu, na němž se chladily ryby. Ze všech stran se na nás valily pokřiky prodejců, jak je jejich zboží skvělé a kolik stojí. Nemusíte ani kupovat, stačí jen pozorovat – trhovce i zákazníky. Zdálo se nám, že si dobře rozumějí a vzájemně si vycházejí vstříc. Když se před polednem město začalo měnit ve výheň, ulice se vylidňovaly, padaly rolety krámů a stánkaři balili, co neprodali.

Odpoledne poklidné Caracciolo znovu ožilo večer. Plácek mezi zašedlými oprýskanými domy zaplnili lidé, přišli, přátelsky se pozdravili, poplácali po ramenou a posadili se na plastové židličky ke špinavým stolečkům. Další jen postávali ve skupinkách a s lahví piva v ruce klábosili o tom, co přinesl den. Občas se mezi nimi prohnal skútr či otřískané auto, nebo jim mezi nohama proběhla kočka. Na zemi se povalovali psi. Z otevřených barů hrála hudba, lidé si dovnitř chodili pro pití. „Jak jsme to tady objevili? Viděli jsme kouř, spoustu kouře, tak jsme sem zašli. Tenhle chaos je zajímavý. Jsou tady různí lidé – Italové, černoši, Indové, Arabové. Hodně kosmopolitní atmosféra,“ popisoval atmosféru muž, který popíjel pivo. „Moc se nám tady líbí. Je tady zábava, hodně lidí, každý něco pije, jí…“ doplňovala svého manžela černovlasá Chilanka. Nad hromadou odpadků za svými zády se…

Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa – Sicílie

Diskuze