Rybáři a jejich přístavy

Není ryba jako ryba
První dobrou příležitost přivonět k rybám mají turisté v přístavu Essaouira, asi 180 km severně od známého turistického centra Agadiru (Agádíru), druhou pak zhruba 160 km na jih od něj v Sidi Ifni. Do Essaouiry (As-Sawíry) zajíždějí i organizované zájezdy, v kempech kolem Sidi Ifni zůstávají francouzští důchodci měsíc či déle. Na obou městech je to znát.
Ceny ryb v essaouirských restauracích u přístavu za posledních pět let výrazně stouply. Ryby jsou ale opravdu čerstvé, vždyť velkotržnice je hned vedle. Ptáme se na cenu za kilo. Odpovídají tak, aby bylo číslovce dobře rozumět: „Jedna pět.“ Zajásáme. Patnáct dirhamů, tzn. necelé dvě eura za kilo mořských ryb! Už se těšíme na dobrou večeři. Pak se pro jistotu zeptáme ještě jednou. A hned je vše jinak – jedna pět znamenalo sto padesát!
Levnější, možná méně čerstvou rybku, zato ale s větším dobrodružstvím, můžete okusit uprostřed medíny ve staré rybí tržnici. Vyberete si, necháte vykuchat a odnesete do jedné z přilehlých „restaurací“. Jsou temné, páchnou tukem, starou rybinou a cítíte se v nich hodně autenticky. Jak se pak bude cítit váš žaludek, to už je jiná otázka. Druhou možnost představují dva nedaleké stánky s rybami smaženými v zaručeně bezbacilovém přepáleném omastku, které svůdně voní a s chlebem i kočkou pod stolem, jež likviduje kosti, vyjdou na tři eura.
V Sidi Ifni nakupují důchodci běžně a ceny jsou rozumné, za kilo ryb od čtyřiceti dirhamů (zhruba 4 eura) výš. Na pravidelném týdenním trhu prodavač mávl nad hromadami ovoce a zeleniny rukou: „Čtyři dirhamy za kilo čehokoliv!“ „Cokoliv“ zahrnovalo třeba také mandarinky. Snad i proto bylo všech pět místních kempů zcela zaplněno…

Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa č. 10/2014