Chur - náměstí Arcas

Všechny cesty vedou do Churu

Nejstarší švýcarské město se těší přidané hodnotě unikátních prvenství. Za hodinu a půl cesty vlakem z Curychu se ocitnete v Churu, výchozím místě pro spoustu výletů za rázovitými tradicemi i nádhernou přírodou…

Správní centrum největšího švýcarského kantonu Graubünden představuje koncentrovanou esenci regionu. Chur, to je malebné staré město, široká škála gastronomických i kulturních tradic, a jako třešnička na dortu také důležitá stanice na trase nezapomenutelných výletů po kolejích Rhétské dráhy proslulé po celém světě. Za mnohé vděčí Chur nejen své výhodné geografické poloze, ale i náskoku, který mu poskytla jeho dlouhá historie. První lidé se v této části úrodného rýnského údolí usadili už asi před 13 000 lety, za císaře Augusta se oblast stala součástí Římské říše a město Chur je zmiňováno už v roce 280.

Chur - vlak na viaduktu Landwasser u Filisuru
Před Filisurem přejíždějí vlaky po legendárním viaduktu Landwasser

Na cestě zemí švýcarských polyglotů můžete při pohledu na různé nápisy trpět menším zmatením pojmů: Cuira (rétrorománsky), Coira (italsky) či Coire (francouzky), to vše je stále ten stejný a oblíbený Chur se známým názvem v němčině! Ta je v Graubündenu nejrozšířenějším jazykem, ale oficiálními úředními jazyky tu jsou i rétorománština a italština.

Pro základní představu o městě si nejprve zajděte do ulice Arosastrasse, odkud si můžete vyfotit město i s jeho kostelní dominantou, románsko- gotickou katedrálou Nanebevzetí Panny Marie, jako na pohlednici. Dějiny dnes pocítíte zejména v okolí biskupského paláce na kopci nad městem – v Curii, jak se město nazývalo v římských dobách, vzniklo první biskupství severně od Alp. Ve čtvrti Welschdörfli pak můžete spatřit dokonce i pozůstatky původní osady. Stačí si domluvit návštěvu v turistické kanceláři, za malý poplatek si půjčit klíče a prozkoumat některé z vykopávek sami!

Když pak vstoupíte do další kapitoly historie a začnete se proplétat uličkami starého města v největší městské pěší zóně Švýcarska, přemůže vás možná zvláštní pocit, že se ručičky zdejších věžních hodin spletly a zůstaly o pár století pozadu. Starobylému Churu se podařilo uchovat si autentickou atmosféru s neopakovatelným starodávným kouzlem. Daleko od stresu a téměř bez provozu, zdá se, jako by čas v historickém centru s malebnými měšťanskými domy plynul pomaleji. Svádí tak k toulkám mezi romantickými kašnami i požitkářství ve zdejších bistrech, kam vás večer doprovodí romantická aura plynových lamp. Zdejší typickou kuchyní poutavé zážitky možná začínají, ale rozhodně nekončí!

Chur - Moderní přístavba Graubündenského muzea umění
Moderní přístavba Graubündenského muzea umění

Gastronomie je srdcím rodilých Graubündeňanů drahá. Na tradičním tržišti, které každou sobotu ovládne starobylou ulici Obere Gasse, máte kulinární tajemství kantonu jako na vidličce. Od května do října tu nakoupíte ze široké škály alpských sýrů, uzenin, cukrářských výrobků a dalších specialit. Jsou vyrobeny pouze z místních surovin a mnohé opatřeny ochrannou známkou AOC. Některé patří k opravdovým churským unikátům a jinde je nekoupíte. Na své kulinární lahůdky, jako například slavný ořechový koláč Bündner Nusstorte, který zdobí výlohu snad každé zdejší pekárny, jsou obyvatelé Churu nepokrytě hrdí.

Ale vezměme to po pořádku. Nejdříve je potřeba ochutnat typická horská jídla, jako jsou capuns (plněné a zapečené závitky z mangoldu či zelí) nebo pizokels, varianta tradičních švýcarských špeclí z pohanky. Jako příloha k různým pokrmům se často podává vařené nebo dušené ovoce. A pak přijde na řadu další oblíbená pochoutka, sušené klobásky salsiz. Ty nejlepší ve městě vyrábí uzenářství Metzgerei Mark z graubündenského hovězího, vepřového a srnčího masa a alpských bylin. Kromě klobásek tu nakoupíte i další typickou specialitu, sušené hovězí bündnerfleisch. K uzeninám zakousnete birnenbrot, chléb se sušeným ovocem či přesněji štrúdl plněný sušenými hruškami. A nakonec už zmíněný ořechový koláč, tradiční dezert s karamelizovanými ořechy z údolí Engadinu. A nakonec můžete vytrávit se stopkou třešňového likéru Röteli, který zdejší tradiční výrobce Ullius vyrábí už celých sto let. Možná ale více oceníte opravdový elixír – pramenitou horskou vodu s chutí lahodné minerálky z některé z půvabných městských fontán (ano, voda v kašnách je pitná!), které jsou obklopeny kavárnami a restauracemi, dodávajícími Churu téměř středomořský charakter. Ve skutečnosti má Chur nejvyšší hustotu restaurací ve Švýcarsku! A stejné prvenství platí i pro početné městské kašny, které jsou nepochybně pozůstatkem římské éry. Dodnes jich ve starém městě napočítáte na dvacet, každá má svou historii i jedinečnou výzdobu…

Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa – Švýcarsko – život v objetí hort

Chur