Pohled je to nezapomenutelný – všude kolem se rozkládají oblé kopce, jejichž svahy, vytvarované do dalších oblinek spočívajících jedna vedle druhé jako naducané polštářky, jsou poseté geometrickým vzorem šťavnatě zelených dlaždic oddělených jemnými rýhami spár. Ty dlaždice tvoří ve skutečnosti čajovníkové keře a spáry jsou pěšinky, po nichž procházejí sběrači lístků. Cameron Highlands jsou, mimo jiné, nejvýznamnější oblastí v Malajsii, kde se pěstuje čaj.
Tenhle odlehlý severozápadní kout státu Pahang objevil či spíše prozkoumal a zmapoval jako první v roce 1885 britský vládní topograf William Cameron, po němž byla nakonec oblast i pojmenována. Kuriózní je, že z Pahangu se sem ale nedostanete. Původně existovalo jediné spojení – z pobřežní nížiny ve státě Perak podél řeky Batung Padang a známého vodopádu Lata Iskandar vzhůru do hor, jež jsou součástí hlavního horského hřebene Titiwangsa procházejícího téměř celým Malajským poloostrovem od severu k jihu. Později přibyla ještě silnice ze severu, ze státu Kelantan.
Oblast Cameron Highlands leží v nadmořské výšce od 600 do zhruba 2000 m. Nejvyšší vrchol Irau na hranici mezi Pahangem a Perakem měří 2110 m, slavnější je ale nedaleký Batu Brinchang (2032 m), snad proto, že kromě výstupu džunglí se na něj dá také dojet po nejvýše položené malajsijské silnici autem. Centrální část oblasti tvoří mírně zvlněná náhorní plošina ve výšce 1500–1600 m n. m. s velmi příjemným klimatem, kterého si všiml již Cameron. Teploty tu jen málokdy klesají pod 10 °C, a i když se občas vyšplhají ke třicítce, většinou zůstávají pod 25 °C. Především zásluhou sira George Maxwella, někdejšího britského rezidenta (úředníka v pozici poradce sultána) v Peraku, se zhruba od roku 1925 začala tato oblast rozvíjet jako horské letovisko. Krátce poté došlo k další události, která zásadně změnila její tvář – v roce 1929 tu úspěšný obchodník J. A. Russell založil společně se zkušeným cejlonským pěstitelem čaje A. B. Milnem první čajovníkové plantáže. Vznikla tak firma BOH, největší malajsijský výrobce čaje, jehož roční produkce kolem čtyř milionů kilogramů představuje asi 70 % veškerého čaje vypěstovaného v Malajsii. Nedaleko od městečka Brinchang se nachází statek a návštěvnické centrum Sungei Palas…
Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa – Malajsie