Na Bali můžete v četných restauracích ochutnat na pět desítek nejrůznějších kuchyní z celého světa. Ta originální balijská však hraje až překvapivě druhé housle a balijský způsob stolování vůbec není celorodinnou událostí.
Nejlepší jídlo provází významné události, jako jsou svatby, kremace a důležité svátky, ale ani při těchto formálních aktech není zvykem jíst společně. V běhu každodenního života se většina Balijců stravuje doma, a to zcela jednoduše. Jídlo není společenskou událostí, celá rodina se u společného stolu sejde jen zřídka, pokud se tak stane, členové nesedí blízko sebe a nedívají se vzájemně do tváře.
Balijci dávají přednost samotě a tichu, neboť věří, že jídlo obsahuje životodárnou sílu amerta, která se vařením probouzí. Balijské ženy zpravidla ráno společně s obětinami připraví rýži, která se nechá přikrytá pro ostatní členy rodiny. K tomuto základu domácí kuchyně se přidává na ostrově divoce rostoucí zelenina, někdy kuře nebo ryba. Kupodivu v menšině se nacházejí dary moře, Balijci se neřadí k proslulým rybářům, a tak ryby, krevety nebo chobotnice netvoří nijak výraznou součást jejich jídelníčku. K dochucení slouží sambal, velmi ostrá směs z rajčat a mletých čili papriček, a také omáčky – sójová, sladký kecap…
Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa – Bali