Normandská kuchyně
Bezmála 600 km dlouhé mořské pobřeží a vnitrozemí poseté ovocnými sady, lány se zeleninou a zelenými pastvinami se skotem – Normandie přímo vybízí také ke gastronomickým zážitkům. Mezi nejdůležitější zdejší produkty patří mléko a mléčné výrobky, maso, mořské plody, zelenina a ovoce.
Ve všech pobřežních městech, velkých i malých, najdete na nábřežích spoustu restaurací. Základ jejich jídelníčku tvoří ryby a mořské plody. Nejčastěji ochutnáte slávky, ústřice, humry a kraby. Mezi nejtypičtější pokrmy z ryb patří sole normande – mořský jazyk na cidru a smetaně. Někde se podává v omáčce z bílého vína a vývaru z mušlí a krevet, nebo s tzv. normandskou omáčkou ze smetany, slávek, garnátů a někdy i hub. Vyzkoušejte také assiette de fruits de mer – talíř plný mořských plodů. Každá restaurace má svoji vlastní verzi, většinou podle aktuální nabídky rybářů, v turistických oblastech ale existují předpisy, jaké mořské plody by minimálně měl pokrm zahrnovat, aby cena odpovídala kvalitě. V Horní Normandii je oblíbený marmitte dieppoise (dieppský hrnec). Pokrm se připravuje v jednom hrnci z několika druhů mořských ryb, korýšů, mušlí a zeleniny, dále do něj patří smetana, máslo a cidre nebo suché bílé víno.
Nejsou to ale zdaleka jen dary moře, které stojí za vyzkoušení. Normanďané jsou proslulí svou zálibou ve vnitřnostech, milují hovězí, zvěřinu, kachny a králíky. K typickým pokrmům patří tripes à la mode de Caen, dršťky nakládané a kořeněné po caenském způsobu (dušené na jablečném cidru s mrkví, pórkem a cibulí, někdy také s telecími nožičkami a slaninou). Jedí se prý nejlépe ráno před desátou hodinou. Spolek Tripière dʼOr dokonce pořádá každoročně soutěž o nejlepší přípravu tohoto populárního jídla. Oblíbené jsou také (plněné) vepřové nožičky, nebo telecí se spoustou másla a smetany.
Specialitou z Rouenu je canard à la rouennaise neboli rouenská kachna ve šťávě z kachní krve – jde o poněkud složitý způsob přípravy kachny, která se zabíjí udušením, takže její krev zůstane v těle. Prý je to jeden z vůbec nejlepších způsobů, jak kachnu upravit. V Rouenu se ale podává také kachní paštika s cibulkou na cidrovém octu anebo karamelizovaná.
K specialitám v Calvadosu patří poulet á la Valle dʼAuge – kuře s jablíčky na cidru nebo calvadosu. Vire je známo svou klobáskou andouille. Vyrábí se z vnitřností – drštěk, vepřových žaludků apod., někdy je ještě zauzená. Hlavní specialitou v oblasti kolem Mont-Saint-Michel je maso z jehňat, vykrmených na pastvinách solných marší kolem zálivu.
Chloubou Francie jsou normandské sýry, o kterých píšeme v samostatném článku. Nejlépe chutnají řemeslné sýry fermier ze syrového, nepasterovaného mléka. Pokud jíte více sýrů najednou, musíte začít od jemnějšího k silnějšímu.
Za jednu ze základních ingrediencí normandské kuchyně se považují jablka a hrušky. Najdeme je v hlavních jídlech, přílohách a pochopitelně také cukrářských výrobcích. K nejoblíbenějším zákuskům patří tarte Tatin – vynikající „obrácený“ jablečný koláč podávaný se smetanou či šlehačkou. Tento slavný francouzský koláč vznikl vlastně omylem – Stéphanie Tatin, majitelka hotelu v Lamotte-Beuvronu ve střední Francii, jednou opékala příliš dlouho jablka do klasického koláče. Zkusila situaci zachránit a připravené těsto rozprostřela na jablka shora, aby se při pečení nepřipálila, a dala koláč do trouby takto obráceně. Jiný jablečný koláč je tarte fine aux pommes (nakrájené plátky jablek na lístkovém těstíčku), tourte Guillaume neboli Vilémův koláč tvoří křehké těsto naplněné jablky a překryté bílkovým sněhem.
Další články z vydání o Normandii naleznete zde